El grup Freixenet planteja un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de 180 treballadors, gairebé un 25% de la plantilla, a causa dels "reptes" provocats pel canvi climàtic. En un comunicat, l'empresa del sector del cava assegura que ha hagut de prendre mesures "urgents" per "garantir el desenvolupament sostenible del negoci en el futur", després d'una sequera que ha provocat "greus interrupcions" en la indústria.
La manca d'aigua també ha incrementat els costos i ha reduït la producció. Freixenet afirma que aborda l'ERO amb una "profunda consciència" del seu impacte i garanteix un "diàleg obert" quan comenci la negociació amb els representants dels treballadors. "Les reserves reduïdes i l'augment dels costos de les matèries primeres han agreujat el desajust entre la demanda del mercat i la sostenibilitat operativa", afirma el comunicat. La companyia remarca que tot això ha portat el sector del cava "a una crisi sense precedents".

Freixenet defensa que el pla anunciat aquest dijous "marca un pas important cap a la sostenibilitat a llarg termini". "La companyia està decidida a superar aquest desafiament sortint-ne enfortida", conclou. L'ERO arriba després que l'any passat Freixenet realitzés un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que va afectar 615 empleats.
Un sector en alerta per la sequera
El sector del cava, tradicionalment vinculat al territori i altament dependent de les condicions climàtiques, viu una situació crítica a causa d'una sequera prolongada que ha minvat considerablement les reserves d'aigua disponibles per a la producció. Aquesta manca d'aigua ha afectat directament la capacitat productiva dels cellers, provocant un augment substancial dels costos operatius, especialment pel que fa a les matèries primeres com el raïm i altres inputs indispensables en el procés d'elaboració del cava.
L'anunci de Freixenet no és un cas aïllat, sinó que evidencia un context generalitzat d'incertesa dins de la indústria vinícola. Els experts assenyalen que, si no milloren les condicions meteorològiques aviat, altres empreses podrien veure's obligades a prendre mesures similars, incrementant l'impacte socioeconòmic d'aquesta crisi en el territori.
Preocupació creixent entre els treballadors
La decisió de Freixenet ha generat una profunda preocupació entre els treballadors i les seves famílies. La xifra de 180 acomiadaments suposa un dur cop per a la plantilla, especialment després del recent ERTO, que ja havia afectat un nombre considerable d'empleats. Els representants sindicals han manifestat la seva inquietud i asseguren que vetllaran per minimitzar al màxim les conseqüències de l'ERO.
Fonts del comitè d'empresa destaquen que, tot i que entenen la situació excepcional causada per la sequera, exigiran mesures que garanteixin el menor impacte possible sobre els treballadors més vulnerables.
Un futur incert per al sector
El futur immediat del sector vinícola català es presenta incert davant les repercussions cada cop més evidents del canvi climàtic. Aquesta crisi climàtica obliga les empreses a plantejar estratègies a mitjà i llarg termini enfocades en la sostenibilitat, incloent-hi la possible transformació dels seus models productius cap a pràctiques més eficients i menys dependents dels recursos hídrics.
Els especialistes adverteixen que aquesta crisi podria ser només l'inici d'un període més ampli d'ajustos i reestructuracions. Les administracions, per la seva banda, es veuen pressionades per impulsar mesures de suport i estratègies d'adaptació que ajudin el sector vinícola a mitigar els efectes del canvi climàtic.
Aquesta situació a Freixenet posa de manifest la necessitat urgent de redefinir el model econòmic i productiu del sector del cava, una indústria emblemàtica que afronta un dels seus desafiaments més complicats dels últims anys.