El Departament d´Educació i 3Cat han formalitzat aquest dilluns l´acord per impulsar una plataforma de continguts educatius en català dirigida a docents, famílies i alumnes. La plataforma estarà disponible a partir del mes de maig vinent i oferirà, en un primer moment, més d'un centenar de vídeos i altres materials audiovisuals dissenyats segons el currículum de cada etapa educativa i que abordaran matèries com les matemàtiques, el canvi climàtic, la història de Catalunya o artistes internacionals.
"El 71% dels alumnes consulten internet i altres plataformes per aprendre, però la immensa majoria no és en català ni en podem garantir la qualitat", ha afirmat la consellera d'Educació, Anna Simó, durant l'acte de presentació de la plataforma . Es tracta d'una proposta que vol "cobrir la manca generalitzada d'oferta" d'aquest tipus de continguts i que, en paraules de la titular d'Educació, es vol convertir en una "eina fonamental" tant per als centres educatius i docents com per a famílies i alumnes.
La idea és que el material es pugui utilitzar a les aules com una eina d'aprenentatge, però també com a material d'estudi, de repàs o “com una finestra de curiositat”. Segons ha explicat la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, les dues parts ja treballen conjuntament en la creació de continguts audiovisuals educatius, procés en què també s'ha implicat els centres educatius i els docents a través de la Junta Central de Direccions per identificar les "necessitats" en la producció de nous continguts.
Així, en una primera fase, la idea és oferir un centenar de vídeos de nova producció de curta durada –entre tres i cinc minuts– sobre àrees de coneixement com les matemàtiques, la història de Catalunya, el canvi climàtic o grans artistes universals. L'acord signat avui entre 3Cat i el Govern també preveu fer ús dels continguts educatius ja existents a l'entorn SX3 i 3Cat. També es crearan dos podcasts educatius, un dissenyat per abordar "les emocions" i un altre sobre els "365 perquès", per "donar resposta a les curiositats" dels més petits.
Així s'organitzaran els continguts
Romà va detallar que tots els continguts s'organitzaran en una plataforma única per àmbits temàtics i per etapa educativa, i amb accés gratuït i universal en format web, app i smartTV. Així mateix, també estaran disponibles a les plataformes Youtube i Spotify, amb l'objectiu de "facilitar" l'accés a alumnes i famílies. Tots els continguts comptaran amb el segell del departament d'Educació, així com amb la garantia de qualitat de 3Cat.
Segons Romano, es tracta de la primera plataforma de continguts educatius d'aquest tipus a l'Estat i, en aquest sentit, va apuntar que segueix l'exemple d'altres plataformes existents a escala internacional, com 'Lumni' a França, 'Rai Scuola' a Itàlia o 'BBC Bitesize' al Regne Unit. "-Els mitjans- tenim tres funcions principals: informar, entretenir i formar", ha subratllat la presidenta del 3Cat.
"És necessària una aposta decidida per inundar de continguts educatius i formatius en llengua catalana perquè hi ha moltes famílies que podran utilitzar-lo i que ho estan buscant i moltes altres que els pot servir per adoptar millor la llengua", ha defensat Romà.
Tot i això, Simó ha assenyalat que la plataforma, dotada amb un pressupost d'un milió i mig d'euros, és una "aposta de país" que ha de servir, més enllà de millorar els processos d'aprenentatge, per reforçar el català a les aules i també a les famílies. "És una gran oportunitat per la llengua i la igualtat d'oportunitats de l'alumnat", va dir.