Un home usant un smartphone

Controvertida proposta del Consell Escolar per limitar lús de mòbils

Una iniciativa d'un grup de pares va més enllà i es podria convertir en llei

Un informe provisional del Consell Escolar de Catalunya (CEC) proposa que es prohibeixi l'ús del telèfon mòbil a l'educació primària, que es restringeixi a ESO, o almenys fins a 3r d'ESO, i que es permeti a Batxillerat i FP. Això afectaria l'interior de les aules, però també passadissos, patis i altres espais comuns o temporals com les excursions i les colònies. L'esborrany, de 36 pàgines, diu que les limitacions també han d'afectar la resta de comunitat educativa a banda dels alumnes, com a professorat, monitors de pati i menjador, personal de serveis i famílies.

Si s'aprova el document, avançat per 'El País' i al qual ha tingut accés l'ACN, es donaria per primera vegada un marc comú regulador a tots els centres, encara que amb certa autonomia. A més, l'informe estableix que cal promoure l'educació digital per fer un bon ús d'aquests dispositius i dels ordinadors i tauletes, així com aprofitar-los per al mateix ensenyament, i regular també l'ús que es faci imatges preses a l'entorn escolar.

L'informe recorda que el mateix CEC ja ha realitzat tres documents més sobre la matèria el 2015, 2019 i 2020. També compara el marc regulador d'altres comunitats autònomes o països europeus i recull altres informes de la Unesco i altres organitzacions sobre el tema. L'informe es podria aprovar, amb alguna esmena, aquest dimarts a la tarda en un ple del Consell on té previst assistir la consellera d'Educació, Anna Simó. L'informe s‟ha realitzat després d'un procés participatiu amb centenars de persones i desenes de debats territorials.

Tot va començar en un grup de pares

Un grup de pares i mares a Catalunya promouen una iniciativa per limitar l'ús de telèfons mòbils fins als 16 anys. La idea és trencar la tendència que els nens obtinguin un mòbil en començar la secundària. Aquest grup, denominat "Adolescència lliure de mòbil", ha crescut significativament, amb membres a diversos barris i ciutats. Han redactat un document de compromís per no comprar smartphones als fills fins als 16 anys. La iniciativa ha guanyat tracció principalment a través de WhatsApp i Telegram.