Un centenar de caçadors han participat aquest dissabte a la primera cacera solidària a Vilabella (Alt Camp), on s'ha posat en marxa un pla pilot per revalorar la carn de caça i promocionar-ne el consum. La iniciativa, inclosa al pla de xoc del departament d'Acció Climàtica, avaluarà els costos dels circuits carnis i sanitaris d'aquestes batudes. Segons Anna Sanitjas, directora general d'ecosistemes forestals i gestió del medi, la meitat de la carn caçada no arriba a la comercialització.
En un context de crisi de fauna cinegètica, l'acció també té un vessant social, ja que aporta aquest producte a entitats sense ànim de lucre. En aquesta ocasió tots els animals caçats es destinen a persones desafavorides de l'associació Ginesta. L'any passat es van caçar 66.000 exemplars de porcs senglars a tot Catalunya, cosa que representa 2.000 tones de carn, de la qual només la meitat es va comercialitzar. La resta es va dividir entre consum propi dels caçadors i el descart. Per potenciar la sortida d‟aquesta carn, el departament d‟Acció Climàtica ha impulsat un pla de xoc que inclou accions com la celebrada aquest dissabte al matí a Vilabella, la primera cacera solidària.
Es tracta d'una iniciativa en què el departament es fa càrrec dels costos d'avaluació sanitària i de conservació de la carn, mentre que les peces caçades es destinen a entitats sense ànim de lucre que es puguin beneficiar d'aquest aliment. Un cop s'estudiïn els costos vinculats a l'activitat, el Departament valorarà com gestionar futures batudes. Paral·lelament, des d'Acció Climàtica es treballa en un nou decret de caça amb què s'espera facilitar el procés que envolta les batudes. A Vilabella, la desena d'animals caçats s'han recollit en un camió frigorífic que els ha transportat fins a un petit escorxador on es processarà i passaran tots els controls per garantir-ne la qualitat sanitària.
Quina serà la destinació final de la carn?
Un cop fet tot el procés, la carn es destinarà a l'associació Ginesta de Barcelona a través de petits paquets de carn congelada. La seva presidenta, Carmen Serra, ha posat en valor la proposta per proporcionar un producte que el dia a dia els costa aconseguir. "Normalment, mai no ens donen carn. Al Banc dels Aliments ens donen el que tinguin i el que fem nosaltres és comprar pollastre, que desapareix ràpidament", ha detallat. Actualment, atenen setanta famílies d'entre quatre i sis membres.