Muntatge amb imatge de l'interior del Parlament de fons. A primer terme i d'esquerra a dreta, Laia Estrada, Josep Rull i Sílvia Orriols

Caos al Grup Mixt

Josep Rull té una patata calenta sobre la taula que esclatarà abans del Ple convocat dimecres

El President del Parlament de Catalunya, Josep Rull, afronta una crisi creixent dins del Grup Mixt que amenaça amb esclatar just abans del Ple programat per al proper dimecres. 

En l'epicentre del conflicte hi ha la normativa actual, que requereix un mínim de tres diputats per constituir un subgrup parlamentari dins del Grup Mixt. Aquesta regla ha estat històricament utilitzada per facilitar l'activitat parlamentària, però en l'actual legislatura, deixaria Aliança Catalana, amb només dos diputats, en una posició de desavantatge, incapaç de formar part de la Junta de Portaveus i de gaudir dels mateixos drets que altres grups.

El conflicte s'intensifica per la resistència de formacions com la CUP, que amb quatre diputats poden formar un subgrup i participar plenament en les activitats parlamentàries. 

La situació actual de mantenir la norma dels tres diputats deixaria Aliança Catalana sense veu a la Junta de Portaveus, una situació que des de el partit consideren injusta, desproporcionada i estan estudiant com donar-hi resposta.

El Ple de dimecres serà clau 

Amb el Ple de dimecres a la vista, el President del Parlament té una "patata calenta" que ha de gestionar amb cura per evitar una crisi major dins de la Cambra. El desenllaç de la composició final del Grup Mixt i si s'acaba permentent finalment a Aliança Catalana gaudir de Subgrup Parlamentari propi podria tenir repercussions importants en l'equilibri de poder i la dinàmica política del Parlament de Catalunya com per exemple no barrar a pany i forrellat - com va fer la CUP - a Carles Puigdemont qualsevol possiblitat d'investidura. 

Cal recordar que la dirigent d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, en roda de premsa després de reunir-se amb el president del Parlament Josep Rull va deixar la porta oberta sempre i quan es tracés un camí clar, ràpid i directe cap a la proclamació efectiva de l'Estat Català