En ple mes de juliol, la meteorologia catalana torna a situar-se al centre d'atenció. Les condicions atmosfèriques mostren senyals inequívocs de retenció de les pluges, i el Servei Meteorològic de Catalunya llança un missatge clar: cal estar preparats davant d'una jornada que pot portar sorpreses en diversos punts del territori.
Dijous 10 de juliol, els mapes i avisos oficials del Meteocat assenyalen un escenari d'inestabilitat creixent a l'interior i nord del país, amb especial atenció a un grup concret de comarques. Durant la matinada i les primeres hores, pot donar-se algun ruixat puntual al litoral central, mentre que el gruix de l'activitat s'espera durant la tarda.
Serà en aquest moment quan els models pronostiquen el desenvolupament de ruixats i xàfecs al sector sud del Pirineu, el Prepirineu i, sobretot, al nord de la Depressió Central. La previsió apunta a precipitacions d'intensitat variable, tot i que amb potencial per acumular registres significatius de manera local.

Segons l'avís oficial emès pel Meteocat, dotze comarques es troben sota alerta per intensitat de pluja: Noguera, Pla d'Urgell, Urgell, Alt Urgell, Segarra, Solsonès, Bages, Berguedà, Lluçanès, Ripollès, Osona i Moianès. En aquestes zones, el risc de superar els 20 mm en només 30 minuts és real, i la situació s'agreuja per la possibilitat que les precipitacions vagin acompanyades de tempesta elèctrica, pedra i ràfegues intenses de vent.
Àrees afectades i temporalitat de l'episodi
L'alerta meteorològica s'estén des de les 14:00 de dijous fins a les 02:00 de la matinada de divendres, abastant així les hores de més desenvolupament convectiu. El pronòstic detalla que, a les comarques interiors i del Prepirineu, les precipitacions poden ser puntualment intenses i persistents, generant acumulats localment abundants i, en alguns casos, superiors a l'habitual per aquesta època de l'any.
El nivell de perill fixat pel Meteocat és de 2 sobre 6, corresponent a perill moderat, i afecta de manera localitzada però significativa les 12 comarques esmentades. Les imatges de l'avís mostren clarament l'àrea pintada de groc, que coincideix amb la franja interior i nord de Catalunya, des de l'Alt Urgell i el Berguedà fins a Osona i Moianès, incloent-hi sectors tradicionalment vulnerables a aquest tipus de fenòmens.
En paral·lel, la costa i el prelitoral, especialment al sud, veuran ruixats dispersos al llarg del matí i migdia, tot i que amb menor intensitat i distribució més irregular.
La probabilitat de precipitació intensa (>20 mm/30 min) és la clau d'aquest episodi. Les tempestes de tarda poden descarregar amb força en curts períodes de temps, provocant possibles incidències en punts urbans i rurals. El pronòstic alerta també de la possibilitat de calamarsa o pedra, un fenomen que sol associar-se a nuclis convectius ben desenvolupats, capaços de sorprendre fins i tot els més habituats als capricis de l'estiu català.
Els meteoròlegs adverteixen que, tot i que la majoria de precipitacions seran moderades i de poca acumulació, alguns punts de la zona avisada podrien registrar xàfecs abundants, acompanyats de tempesta elèctrica i ràfegues de vent. Aquestes condicions poden afectar la mobilitat, provocar basses d'aigua a carreteres i augmentar el risc en activitats a l'aire lliure.