Parada de roses de Sant Jordi col·locades en galledes

L'avís de Mercabarna-flor amb vistes a Sant Jordi

A Catalunya el 23 d'abril se celebra Sant Jordi amb entusiasme

Mercabarna-flor ha previst que es venguin set milions de roses aquest Sant Jordi, però ha advertit que serà l'últim amb producte local. Així ho ha assenyalat aquest dimecres el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, i ho ha justificat per la manca de “relleu generacional”. Batlle ha precisat que la majoria de les flors vindran de Colòmbia, però també de l'Equador i els Països Baixos.

Per la seva banda, el president de Mercabarna, i regidor d'Economia de Barcelona, ​​Jordi Valls, va ressaltar que serà el primer dia en jornada no festiva després de les restriccions per la pandèmia. Per tot això, Valls ha calculat que serà un Sant Jordi “multitudinari” i que les vendes pujaran un 20% més que l'any passat. El president dels majoristes de Mercabarna-flor ha remarcat que actualment "no és rendible" per produir el volum de roses que demana Sant Jordi, alhora, ha afegit, que "es necessiten unes infraestructures molt ben muntades i això val molts diners ".

Tot i així, Batlle ha afirmat que existeix el "terreny per cultivar, però no hi ha gent que ho faci" i, segons les paraules dels mateixos pagesos, "és l'últim any", ha insistit. Sigui com sigui, la comercialització de roses creixerà aquest any i 2,3 milions d'unitats sortiran de Mercabarna-flor. Valls ha recordat que el dia concentra el 30% del total de vendes de Catalunya un any.

El regidor d´Economia de l´Ajuntament de Barcelona va concretar que s´han repartit unes 5.400 llicències per la capital catalana per vendre roses i llibres. Valls espera que sigui una jornada de Sant Jordi "més ciutadana" pel fet que el calendari ha volgut que sigui en dia feiner i això permetrà recuperar "la normalitat total" d'aquesta festivitat.

Menys roses de l'Equador

Miquel Batlle ha subratllat que Colòmbia és "la número 1" de producció i pot "abastir un Sant Jordi perfectament", alhora ha indicat que "la brotada els ve ara i es pot garantir la frescor de la rosa". El president dels majoristes de Mercabarna-flor ha explicat que aquest any "hi ha hagut uns problemes amb l'Equador per un tema climatològic" i això ha fet baixar una mica el 20% de producció de la rosa vermella i, alhora, "pujar una mica el preu”, però es “compensa” amb la rosa de Colòmbia.

En aquest sentit, el president dels majoristes ha apuntat que el preu de les roses "a partir de quatre euros", tot i que ha puntualitzat "del valor afegit" que vulgui donar el florista al producte.

Auge de les plantes de roser

El florista Josep Reig, de Reigmat Flor, ha explicat que “també es venen les plantes de roser, perquè és una manera d'allargar el Sant Jordi a casa” pel fet que és un article que aguanta més dies.

Tot i això, Reig ha dit que la rosa vermella és la que té més sortida, "entre el 90 i 95%" de vendes, ha xifrat, encara que "s'agafa d'un altre color per acompanyar-la". Reig, amb més de 50 d'experiència en aquest àmbit, ha augurat un futur del sector, perquè "és un article que s'ha popularitzat" , encara que "no hi hagi unes grans pujades de vendes, però en els darrers 20025 anys ha crescut ”.