Imatge de diverses persones caminant sota la pluja amb un paraigua

Arriben pluges intenses a aquestes zones de Catalunya

Protecció Civil ha emès l'alerta

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dimarts a la tarda la fase d'alerta del pla Inuncat per la previsió de pluges intenses a partir de la nit. S'espera que l'episodi comenci pel Tarragonès, el Baix Penedès i el Garraf durant la nit i la matinada, i que s'allargui durant dimecres a bona part del territori.

En aquestes primeres hores es pot superar el llindar d'intensitat dels 40 litres per metre quadrat en 30 minuts al litoral de les comarques del Tarragonès, el Baix Penedès i el Garraf, encara que és poc probable que s'arribi a aquesta intensitat de pluja. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) , es podrien registrar xàfecs torrencials si les precipitacions arriben a la costa.

Per avui dimecres l'SMC manté la previsió de pluges intenses durant tot el dia a bona part de Catalunya, principalment a partir del migdia a part de la Catalunya Central. Les precipitacions afectaran també el litoral des de Tarragona fins a la Selva, així com el nord-est de les comarques de Lleida. Els ruixats sovint aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa i pedra.

Davant la possible crescuda del cabal de rius, rieres o barrancs, Protecció Civil insisteix en la recomanació de no intentar travessar les zones inundades ni a peu ni amb el vehicle, així com consultar l'estat del trànsit abans d'agafar el vehicle.

Consells davant les pluges intenses

Davant l'arribada de pluges intenses, és crucial prendre mesures preventives per garantir la seguretat i el benestar. Assegureu-vos que el sostre, les finestres i les portes estiguin en bon estat per evitar filtracions. Neteja canaletes i desguassos per evitar obstruccions que puguin causar inundacions.

D'altra banda, tingues preparat un kit d'emergència amb articles essencials com llanternes, bateries, aliments no peribles, aigua potable, una farmaciola de primers auxilis i documents importants en bosses impermeables.

Evita conduir durant pluges intenses. Si cal, maneja a poc a poc, mantingues els llums encesos i augmenta la distància de seguretat amb altres vehicles. Mai intentis creuar corrents d'aigua. Intenta mantenir-te informat sobre les condicions meteorològiques a través de mitjans oficials i segueix les recomanacions de les autoritats.

No oblidis les teves mascotes i animals de granja. Assegureu-vos que estiguin en un lloc segur i sec amb prou aliment i aigua. No camins ni juguis en àrees inundades. Els corrents d'aigua poden ser més forts i profunds del que semblen.

Seguint aquests consells, podràs minimitzar els riscos associats a les pluges intenses i protegir tant la teva família com els teus béns. La prevenció i la preparació són clau per enfrontar qualsevol emergència climàtica.