El matí següent del ple de constitució del Parlament, que va acabar amb la presidència de Josep Rull de la segona institució del país i una taula amb majoria 'independentista', ha aparegut un nou sondeig en què dóna pistes sobre què passaria si hi hagués noves eleccions. Ho publica el sociòleg Sergi288, molt actiu en xarxes socials en temes polítics i molt fiable, ja que ha publicat sondejos de les eleccions recents (europees, basques, gallegues...) i s'ha acostat molt als resultats reals, pràcticament encertant-los tots.
L'enquesta és un tracking electoral. En aquesta ocasió, té una mostra de 395 enquestats i està realitzada entre els dies 10 i 11 de juny del 2024. La participació estaria sobre el 60%. El primer partit seria Junts, amb un 24,5% i 40-42 diputats. Després ve el PSC, amb un 24,8% dels vots i una forquilla entre 34 i 36 diputats. El PP seria la tercera força, amb un 11,8% dels vots i entre 16 i 18 escons. Tot seguit, ERC, amb el 10,3% dels vots i entre 13-15 diputats, acostant-se als pitjors resultats de la seva història, quan van aconseguir 10 escons el 2010 amb Joan Puigcercós al capdavant.
Tanquen la llista Aliança Catalana , amb un 5,5% dels vots. El partit independentista es dispara i aconseguiria 6 diputats, entrant segur per la demarcació de Barcelona. Molt a prop quedaria VOX, amb un 5,2% dels vots i una forquilla entre 5 i 6 diputats. Podem (si es presenten) tindrien el 4,9% dels suports i entre 5 i 6 diputats. Els Comuns traurien un 2,7% i 3 diputats, els que perillarien pel fet de no arribar al 3%. Tanca la CUP amb un 2,5% dels vots i 1 diputat, que seria el de Girona gràcies a l'efecte marca protagonitzat per l'alcalde Lluc Salellas.
En aquesta llista no està contemplada la possibilitat que concorri a les eleccions catalanes el partit d'Alvise Pérez, Se Acabó la Fiesta , que va participar en les eleccions europees i va aconseguir un excel·lent resultat. A Catalunya, segons l'enquesta de Sergi, el partit ultra aconseguiria un 3,7% dels vots i entre 3 i 4 diputats.
Incògnites sense resoldre
El primer interrogant sense contestar és si Podem i Comuns concorrerien junts. A les darreres eleccions, Podem no es va presentar i Comuns representava Sumar. Amb la dimissió recent de Yolanda Díaz, arran dels resultats de les eleccions europees, s'obre la possibilitat que Podem presenti una llista per tornar a discutir el lideratge a Sumar, molt debilitat.
El segon dubte és si el partit d'Alvise Pérez es presentarà. L'influencer va obtenir 3 eurodiputats i els estudis pronostiquen que els votants són joves i, especialment, homes. Per territoris, els espanyols que més han votat Pérez són de Ceuta, Andalusia i Múrcia . Mentre que les províncies que els que menys han votat aquest partit són els catalans, bascos i gallecs.
Segons els politòlegs, Alvise Pérez se situa a la dreta de VOX. L'eurodiputat va proposar idees com endurir les penes contra els polítics que cometin delictes de corrupció i, com a mesura estrella, va prometre donar al partit el seu sou com a eurodiputat.
Processisme a la baixa
El processisme o, com ells diuen, l'independentisme, segueix a la baixa. Junts pujaria i faria el sorpasso al PSC, que passaria a ser segona força, però ER i CUP s'enfonsen. Els de Pere Aragonès i Oriol Junqueras es quedarien a prop dels 15 escons i els antisistema estarien a punt de perdre la representació parlamentària.
Per què baixa el processisme a cada contesa electoral? L'anàlisi és clara. Els antics votants dels partits que es feien anomenar independentistes s'han sentit enganyats quan han vist que no es culminava la independència i es pactava amb el PSOE al Congrés dels Diputats.
Aliança Catalana posa la directa
El partit de Sílvia Orriols obtindria 6 diputats davant dels 2 actuals. Hem de tenir en compte que els independentistes es van quedar molt a prop d'entrar a la demarcació de Barcelona, on haurien entrat amb 3 diputats alhora, igual que va passar amb Ciutadans, el 2006. Dit d'una altra manera, només hi ha 2000 vots entre els 2 diputats i els 5 diputats hipotètics. Pel que fa a sumes constitucionalistes, PSC, PP i VOX tampoc sumen.
A qui beneficien aquestes eleccions?
Amb aquests números a la mà, és clar a qui beneficiaria una convocatòria electoral. El primer beneficiat seria Junts, que segons aquest sondeig faria el sorpasso al PSC de Salvador Illa i seria la força més votada. Els socialistes es mantindrien i ER, Comuns i CUP s'enfonsen.
La primera conclusió és que amb l'enfonsament d'ER i Comuns el tripartit d'esquerres no hi suma. La segona conclusió és que amb l'enfonsament d'ER i CUP, el tripartit processista tampoc no suma.
Aleshores l'escenari més plausible seria un govern liderat per Junts i ERC, amb l'abstenció d'altres partits com el PSC.
Resultats electorals del 12 de maig
El PSC va aconseguir 42 diputats. Junts per Catalunya 35 diputats. ERC 20. El PP va ser la tercera força amb 15 escons. VOX va obtenir 11 diputats. Comuns 6. CUP 4 escons i Aliança Catalana 2 diputats.