Dona parlant davant d'un micròfon en una habitació amb prestatgeries plenes de llibres.

Aliança Catalana proposa Sílvia Orriols com a portaveu del Grup Mixt al Parlament

La CUP vol fer-se amb el control de tot el Grup Mixt contràriament a Dret

Aliança Catalana ha proposat la seva líder, Sílvia Orriols, com a portaveu del Grup Mixt del Parlament. La diputada i alcaldessa de Ripoll ha estat proposada per la seva formació tot i reconèixer que és el partit polític "minoritari" dins del grup mixt, que comparteixen amb la CUP. Respectant els resultats electorals, Aliança Catalana ha decidit no sol·licitar la presidència ni el càrrec de portaveu adjunt del grup.

"No obstant això, considerem essencial poder contribuir activament en les decisions del Grup Mixt. En aquest sentit, proposem la diputada Sílvia Orriols Serra com a portaveu del Grup Mixt", apunta la formació en un comunicat. Aliança Catalana subratlla que "la participació i la veu de tots els partits són fonamentals per a una democràcia representativa i justa". A més, expressen la seva convicció "ferma" que, amb la seva dedicació i experiència, Orriols és "la candidata idònia per assegurar que tots els membres del Grup Mixt siguin escoltats i respectats, enfortint la nostra democràcia parlamentària".

Declaracions de Sílvia Orriols

En les seves declaracions a la xarxa social X, Sílvia Orriols ha afirmat: "Mentre l'extrema esquerra, amb la seva superioritat moral, intenta acaparar càrrecs al grup mixt per deixar sense representació a 120.000 catalans, Aliança actua amb coherència i humilitat, demanant un tracte just que s'adigui amb la voluntat popular. Qui són ara els 'antisistema'? 😉".

Muntatge amb una imatge de Sílvia Orriols durant l'entrevista concedida a XCatalunya. A la cantonada inferior esquerra, l'emoticona d'una mà sostenint un micròfon
Sílvia Orriols | XCatalunya, iconixar

Aquestes declaracions reflecteixen el sentiment d'Aliança Catalana que, malgrat ser un partit minoritari, mereixen una participació justa i activa dins del grup mixt. Orriols ha destacat la importància de mantenir una representació equitativa que respecti la voluntat dels votants.

Context del Grup Mixt

Recentment, el grup mixt del Parlament de Catalunya ha estat immers en diverses controvèrsies i tensions polítiques. La CUP ha presentat una proposta per modificar el reglament del Parlament amb l'objectiu d'impedir que Aliança Catalana formi un grup propi. Aquesta iniciativa busca reduir la influència d'Aliança Catalana limitant els seus recursos i capacitat d'acció política dins de la cambra.

La proposta de la CUP inclou autoproposar-se per a tots els càrrecs del grup mixt, una maniobra que ha estat vista com un intent de monopolitzar el poder dins del grup i minimitzar la veu d'Aliança Catalana. Aquesta situació reflecteix les tensions polítiques actuals i la lluita pel control i la representació dins del Parlament de Catalunya.

Sentència del Tribunal Constitucional

La decisió d'Aliança Catalana arriba en un moment en què el Tribunal Constitucional ha dictat una sentència que afecta directament el funcionament del Parlament. La sentència estima el recurs d'empara presentat per Salvador Illa i altres diputats socialistes contra els acords de la Mesa del Parlament que permetien el vot telemàtic de Lluís Puig sense una reforma reglamentària prèvia.

Els acords qüestionats permetien el vot telemàtic del diputat Lluís Puig fins al final del període de sessions sense una reforma prèvia del reglament del Parlament. Els recurrents van considerar que aquesta decisió no només els perjudicava, sinó que també afectava el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants, segons l'article 23.1 de la Constitució.

El Tribunal Constitucional ha donat la raó als socialistes, concloent que els acords de la Mesa del Parlament vulneraven el dret dels diputats a exercir les seves funcions representatives. La sentència declara la nul·litat dels acords de la Mesa del 18 i 19 d'abril de 2023 sobre la regulació transitòria del vot telemàtic i del 19 d'abril de 2023 que acceptaven la votació telemàtica de Lluís Puig. També s'anul·la l'acord del 19 d'abril de 2023 que desestimava la reconsideració d'aquests acords.

La sentència estableix que els acords de la Mesa contravenien el dret dels diputats recollit a l'article 23.2 de la Constitució, que està estretament lligat al dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics mitjançant els seus representants. A més, ordena el restabliment dels drets dels diputats recurrents amb els efectes detallats en el fonament jurídic 3 de la sentència. La decisió suposa un precedent important en la regulació de les funcions representatives dels diputats i el vot telemàtic.

Ganes de participar de la política parlamentària

La proposta d'Aliança Catalana de nomenar Sílvia Orriols com a portaveu del grup mixt al Parlament reflecteix la seva voluntat de participar activament en la política parlamentària, malgrat ser un partit minoritari. La decisió del Tribunal Constitucional sobre el vot telemàtic i les tensions dins del grup mixt entre la CUP i Aliança Catalana evidencien la complexitat de l'escenari polític actual a Catalunya. Aquestes dinàmiques polítiques seguiran modelant el futur del Parlament i la representació dels diferents partits en els mesos vinents.