Muntatge amb una imatge del Parlament de Catalunya i en primer terme una persona ficant una papereta a una urna

Aliança Catalana obtindria fins a 7 escons segons el sondeig de GESOP

TV3 minimitza la irrupció del partit de Sílvia Orriols

Ja han tancat els col·legis electorals a Catalunya. A falta de les dades finals, la participació ha estat baixa. A les 6 de la tarda havia votat aproximadament el mateix percentatge de votants que fa 3 anys. Cal tenir en compte les passades eleccions van estar marcades per la covid i que hi va haver un elevat vot per correu. Tot plegat fa pensar que el total de votants podria ser fins i tot inferior.

Ara com ara es van coneixent els primers sondejos. Segons el sondeig de GESOP, Aliança Catalana obtindria fins a 7 diputats. Guanyaria Salvador Illa. Segons el sondeig de TV3, el PSC guanyaria les eleccions amb 37-40 escons, a una distància d'uns 4 diputats respecte a Junts que amb 33-36 arrabassaria ERC la segona posició, segons un sondeig de 3cat i RTVE. La candidatura de Pere Aragonès podria perdre entre 6 i 9 diputats quedant-se amb una forquilla entre 24-27. El PPC (9-12) i Vox (10-11) es disputarien el quart lloc.

Els populars podrien guanyar fins a 9 diputats, mentre que el partit d'extrema dreta mantindria els resultats del 2021. La CUP amb 6-8 perdria entre 1 i 3; i els Comuns Sumar amb una forquilla d'entre 6-7 escons, perdria 1 o 2. Cs desapareixeria del Parlament i Aliança Catalana entraria amb 1-3 diputats. Si mirem la lletra petita del sondeig veiem que Aliança entrarà fort a Girona, amb un 6'5% dels vots, cosa que fa pensar que aquesta atribució d'escons és enganyosa.

Segons el sondeig de 3Cat i RTVE, la suma de diputats de Junts, ERC i la CUP es quedaria amb una forquilla d'entre 63 i 71 (actualment en tenen 74), per tant, només hi hauria majoria absoluta independentista per la part alta de la forquilla.

Possibles aliances

Si sumem Aliança Catalana, partit amb què s'han compromès a no pactar, la xifra se situaria entre 64 i 74. La majoria absoluta a la cambra catalana està fixada en 68 diputats. El sondeig atorga un 27,1% del vot al PSC, un 22,1% a Junts, un 17% a ERC, un 8,1% al PPC, per davant del 7,2% de Vox, el 5,5 % de la CUP, el 6,2% de Comuns Sumar i el 3,2% d'Aliança Catalana. Ciutadans quedaria molt lluny de tenir representació al Parlament amb només un 0,5%.

A partir de les 8'45 es començaran a conèixer els primers resultats. Cal tenir en compte que l'equilibri de majories serà complicat i que el recompte serà llarg.