Sílvia Orriols a un ple de l'Ajuntament

El gran resultat d'AC a l'altre municipi on té la Batllia

El partit de Sílvia Orriols ha obtingut un excel·lent resultat a la comarca del Ripollès i a punts de Lleida

Els resultats electorals del 12 de maig tenen moltes lectures. D'una banda, abaixen els suports als partits processistes, que no aconsegueixen els 68 diputats i, per tant, la majoria absoluta. Tot i l'augment d'escons de la formació de Carles Puigdemont, la patacada d'ERC i CUP fa impossible la coalició que es feia des del 2010. El pitjor correctiu se l'han endut republicans i Pere Aragonès que han perdut 13 diputats, passant dels 33 obtinguts el 2021 als 20 actuals.

L'altra lectura és l'augment del vot espanyolista, provocat per l'augment del PSC de Salvador Illa i el Partit Popular d'Alejandro Fernández . L'alta participació en feus tradicionalment socialistes com el Vallès Occidental, el Barcelonès o el Baix Llobregat, han estat claus perquè l'exministre de Sanitat del Govern d'Espanya sigui el candidat més votat i representi la formació amb més diputats.

La notícia de la nit és la irrupció de l'Aliança Catalana. El partit liderat per Sílvia Orriols ha aconseguit entrar al Parlament gràcies als escons de Girona i Lleida. La formació independentista no va aconseguir representació a les comarques de Barcelona, per uns 3.000 vots que, si els superés, hauria entrat amb un mínim de tres parlamentaris, com va fer Albert Rivera el 2006.

El gran resultat a la comarca del Ripollès va ser clau per aconseguir l'escó a la demarcació de Girona. De fet, els independentistes van estar a punt d'aconseguir el segon diputat representat per Jordi Coma, però va caure al final de la nit. No va ser l'única zona de Catalunya amb un gran suport a AC. A Ribera d'Ondara, a la comarca de la Segarra, el partit va quedar en segona posició i molt a prop de la primera força més votada, que va ser Junts per Catalunya.

En concret, a Ribera d'Ondara, Aliança Catalana va aconseguir 56 vots, mentre que Junts per Catalunya va aconseguir 77 paperetes, cosa que representa un 21,53% i un 29,61% dels suports, respectivament.

Alcalde accidental de Ribera d'Ondara

Albert Puig és l'actual batlle de Ribera d'Ondara. Ho és de manera provisional i accidental per la baixa per maternitat de l'alcaldessa Elisabet Jové, que representa Acord Municipal (unes sigles vinculades a ERC al món municipal). Acord Municipal i Aliança Catalana van fer una moció de censura contra l'alcalde socialista Francesc Sabanés i el resultat va ser l'expulsió de Jové del partit.

El seu paper d'alcalde i, en especial, l'estratègia d'ERC d'intentar vetar la moció de censura i de reprimir la voluntat política de Jové han estat clau perquè a Ribera d'Ondara Aliança Catalana hagi aconseguit uns resultats electorals excel·lents.

Resultats electorals a les municipals

Ribera d'Ondara és un municipi amb només set regidors. Els resultats electorals van donar al PSC com a força més votada amb 3 regidors i 148 vots. La segona força més votada va ser l'ERC d'Elisabet Jové, amb 3 regidors i 119 vots. Finalment, Aliança Catalana va aconseguir un regidor i 48 vots.