Muntatge amb la imatge d'arbres assotats pel vent. A la cantonada superior esquerra, el dibuix d'una sirena d'alertes

Activada l'alerta del Ventcat per vents forts fins aquesta data

Hi ha previsió de fortes ratxes de vent

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat davant la previsió de cops de vent forts a partir de la nit d'aquest divendres i, sobretot, durant el cap de setmana. Segons ha informat el cos, el vent bufarà a tot el país, però serà especialment intens al Pirineu, Prepirineu i meitat sud, amb ratxes màximes de 90 km/h. Per aquest motiu, Protecció Civil va demanar "extremar les precaucions" a totes les activitats a l'aire lliure.

Les zones més afectades

A les cotes altes del Pirineu, on també pot precipitar neu, el cos alerta que es pot formar el fenomen de la tortura. Per això demana a totes les persones que tinguin pensat anar a informar-se de les previsions meteorològiques, evitin situacions de risc i vagin equipats de forma adequada.

A més, Protecció Civil també ha actualitzat la prealerta del Procicat per les Cavalcades de Reis que tindran lloc a partir d'aquest divendres a la nit. Les previsions indiquen xàfecs i xàfecs de distribució irregular a tot arreu, especialment en punts del sector central del litoral i prelitoral, la Catalunya central i al vessant nord del Pirineu, fins a les primeres hores de la Nit de Reis.

També a la tarda s'esperen ratxes de vent que poden superar els 90 km/ha les comarques del sud. Amb l'entrada de la nit, Protecció Civil indica que s'incrementarà el vent al Pirineu, Prepirineu i meitat sud del territori. També es preveu mala mar a l'Empordà.

Consells durant les cavalcades

Amb tot, el cos va aconsellar "especial precaució" en les activitats relacionades amb les cavalcades que es puguin veure afectades per les previsions meteorològiques o que es realitzin en llocs propers a la costa. També va demanar assegurar l'estabilitat de les carrosses i els elements de decoració exterior.

Problemes a Catalunya el passat any per culpa del vent

Catalunya ha enfrontat seriosos problemes amb el vent al llarg del 2023. Es van registrar ratxes de vent de fins a 126 quilòmetres per hora en punts elevats com Ulldeter i Puig Sesolles i fins a 113,8 quilòmetres per hora a Portbou. Aquests vents forts han portat a l'activació en diferents ocasions de plans d'emergència com Ventcat i Procicat per part de Protecció Civil de la Generalitat.