Imatge d´una carretera en dia de pluja

Alerta de previsió de pluges intenses en aquestes zones de Catalunya

L'alerta ha estat emesa per Protecció Civil de la Generalitat

Protecció Civil ha activat aquest dissabte al matí l'alerta del pla Inuncat per un avís de pluges intenses a partir del migdia que afectarà principalment la meitat nord-est del país i les comarques del Tarragonès i el Baix Camp.

Els ruixats aniran sovint acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra. Es pot superar el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts. Protecció Civil demana vigilar les crescudes sobtades de barrancs i lleres menors (rieres, rierols) i les zones inundables (soterranis, passos soterrats).

L'afectació a la zona nord-est afectarà amb més probabilitat les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, Osona, la Selva, Moianès, Lluçanès i Bages a partir del migdia i fins a la nit. Al llarg de la tarda el fenomen s'anirà estenent cap a la part més litoral i prelitoral i afectant també des de la tarda fins a la matinada a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, amb més probabilitat al Baix Camp i el Tarragonès.

Consells a tenir en compte en cas de pluges intenses

Les pluges intenses a Catalunya poden provocar diverses situacions d'emergència, com ara inundacions i lliscaments de terra. Per estar preparats i minimitzar riscos, és crucial seguir alguns consells pràctics que poden ajudar a protegir la teva llar i mantenir fora de perill la teva família.

Estigues informat

Abans de qualsevol precipitació, estigues informat sobre el pronòstic del temps. Utilitza aplicacions meteorològiques i segueix les actualitzacions de les autoritats locals a través de la televisió, la ràdio o les xarxes socials. Estar al corrent de les alertes meteorològiques és fonamental per prendre decisions informades.

Prepara la teva llar

Revisió de desaigües de i canalons: Assegureu-vos que els desaigües i canalons de casa vostra estiguin clars de fulles i altres residus que puguin obstruir el flux d'aigua.

Soterranis i plantes baixes: Si vius en una zona propensa a inundacions, col·loca sacs de sorra al voltant de portes i finestres a soterranis i plantes baixes per evitar l'entrada d'aigua.

Electrodomèstics i mobles: Mou els electrodomèstics i mobles a nivells superiors si hi ha la possibilitat que l'aigua ingressi a casa teva.

Evita desplaçaments innecessaris

Durant les pluges intenses, evita sortir de casa a no ser que sigui absolutament necessari. Si has de viatjar, fes servir rutes segures i evita carreteres que solen inundar-se. Condueix amb precaució, reduint la velocitat i mantenint una distància segura amb altres vehicles.