L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha rescatat un gos aparegut abandonat en un camí del municipi amb símptomes d'hipotèrmia i un greu estat de desnutrició. Els fets van passar dissabte, quan una família que passejava per la zona del cementiri municipal va trobar l'animal i va avisar el consistori.
L'Ajuntament va activar el protocol de Benestar Animal i va desplaçar un equip veterinari d'urgències, que va explorar el gos, un dogo alemany sense xip. Els veterinaris van constatar que patia hipotèrmia i manca d'alimentació. El van traslladar a un centre del Vendrell per atendre'l, on van descartar altres patologies.
L'animal està sota observació clínica, fora de perill i recuperant pes i mobilitat, amb l'objectiu és que pugui ser adoptat. L'Ajuntament preveu formalitzar una denúncia a SEPRONA de la Guàrdia Civil per intentar aclarir la procedència del gos. "Si es tracta d'un cas de maltractament o abandó animal, volem que s'apliqui la llei perquè no podem permetre que passin aquestes coses", apunta el regidor de Benestar Animal, Daniel Caballero.
L'Ajuntament recorda que la multa podria pujar als 50.000 i en una nota de premsa fa una crida a la ciutadania perquè aportin més informació sobre la identitat de l'amo del gos.
El maltractament animal: Una xacra a eradicar
A Catalunya, l'abandó i el maltractament animal són problemes importants que preocupen la societat. Segons dades recopilades per la Fundació Affinity al seu Estudi d'Abandó i Adopció 2023, més de 288.000 gossos i gats van ser recollits el 2022. Aquesta dada reflecteix que l'abandó segueix sent un problema estructural que requereix més intervenció i cooperació de tots els agents implicats per reduir aquestes xifres i assegurar el benestar animal.
Pel que fa a l'adopció, més del 50% dels gossos i els gats recollits són adoptats per noves famílies. És important destacar que el 63% dels animals recollits que portaven microxip va poder ser tornat a les seves famílies. Això subratlla la importància de la identificació mitjançant microxip com a mitjà per reduir les taxes d'abandó i per facilitar la reunió de mascotes perdudes amb els amos.
Els principals motius declarats per les famílies que van lliurar al seu animal de companyia a un refugi el 2022 van ser les ventradas no desitjades, el comportament de l'animal, la pèrdua de l'interès per l'animal, la fi de la temporada de caça, factors econòmics i canvis d'habitatge.
Pel que fa als delictes de maltractament animal, l'any 2022 va registrar la xifra més alta dels darrers quatre anys, amb un total de 1.517 infraccions de gener a novembre, cosa que ja el converteix en l'any amb més delictes de maltractament animal d'aquest període.
Aquestes estadístiques mostren que, encara que hi ha esforços significatius per combatre aquests problemes, encara queda molta feina per fer en termes d'educació, legislació i consciència social per protegir els animals a Catalunya.