Muntatge amb una imatge de diversos assistents a un concert del grup de música referenciat a la notícia ia dalt, a la part central, una emoticona de cara somrient amb cors

Així s'acomiadarà per sempre aquest mític grup català

Ho fan després de 25 anys de carrera

Gertrudis posarà punt final a 25 anys de carrera amb una gira de comiat que començarà el 20 d'abril al Cruïlla DO Terra Alta i que acabarà el 23 de novembre a la sala Razzmatazz de Barcelona. El grup de la Garriga dirà així adéu als escenaris després de convertir-se en un referent a la música festival i de mestissatge a Catalunya i acumular una trajectòria artística amb nou àlbums publicats i més de 800 concerts, que els han portat més enllà de les fronteres catalanes.

L'empremta de Xavi Ciurans, Xavi Freire, Edu Acedo i Marc Mas també ha contribuït a renovar la rumba catalana i apropar-la a les generacions noves. Les entrades de la darrera gira de Gertrudis es posen a la venda aquest dijous a les vuit del vespre a la web del grup. Als concerts de l'última gira oferiran un repertori on repassaran els principals èxits de la banda. Destaquen cançons que s'han convertit en himnes intergeneracionals com les populars 'Samarreta', 'Bon dia vida', 'Si tothom calla', 'Tant lluny de tu', o Ara vinc d'enlloc'.

Els seus discos han comptat amb la producció de grans figures de la música actual com Fernando Illán (productor de Rosario, Ketama i O'Funkillo entre d'altres) o Roger Rodés (Shakira, Nathy Peluso o Macaco entre d'altres). Hereus de Dusminguet, també de la Garriga, Gertrudis ha col·laborat al llarg de la seva carrera amb artistes com Jarabe de Palo, Chambao, Macaco, Peret, Adhesiu, Txarango o Joan Garriga, entre molts altres. I van compartir escenari amb artistes com Kiko Veneno, The Wailers o Gipsy kings, entre d'altres.

Gertrudis - Abans que s'acabi el món

25 anys sobre els escenaris

Gertrudis és un grup musical originari de La Garriga, al Vallès Oriental, que es va consolidar l'any 2004 amb el seu primer disc Teta. La banda és coneguda pel seu estil distintiu de rumba catalana, encara que també han integrat a la seva música influències de flamenc, salsa, merengue i altres ritmes populars com el reggae o la cúmbia. Des dels seus inicis, el grup s'ha caracteritzat per crear música de manera intuïtiva, cosa que els ha portat a ser considerats com a revolucionaris dins del seu gènere.

Els membres fundadors del grup, Xavi Ciurans, Xavi Freire i Edu Acedo, van començar com a amics de barri que compartien una passió comuna per la música. Amb el temps, la banda va créixer amb la incorporació d'altres músics i junts han treballat per portar la seva música intuïtiva a un públic més ampli. Al llarg dels anys, Gertrudis ha col·laborat amb artistes notables i ha llançat diversos discos, entre ells "Gertrudis" el 2005, "Política de revetlla" el 2007, "500" el 2009, "Tripolar" el 2011, "Quinze 15 XV" el 2015, "Ara volo alt" el 2016 i "No em dóna la gana" el 2019.

El grup es va prendre un descans indefinit de dos anys i mig, durant el qual van fer actuacions esporàdiques i col·laboracions significatives. La seva tornada es va marcar amb la celebració dels quinze anys de la seva formació, llançant un disc de grans èxits elegits pels seus seguidors. El 2023, Gertrudis va llançar un nou disc titulat "M'agrada". L'últim abans d'aquesta retirada definitiva.