El món del vi se cita des d'aquest dilluns a la Barcelona Wine Week, que aquest any celebra la quarta edició al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El saló reuneix més de 950 cellers i 73 denominacions d'origen (DO) de tot l'Estat, que asseguren que l'esdeveniment és una “oportunitat única per donar a conèixer el potencial” del sector. Així ho ha indicat la consellera delegada de Juve & Camps, Meritxell Juvé, que en declaracions a l'ACN també ha assenyalat la sequera com el "gran problema" que han d'afrontar els viticultors.
Si escau, assegura que l'anyada actual baixarà fins a la meitat respecte a l'any passat per la manca d'aigua, per la qual cosa representarà només un 25% en comparació amb les xifres del 2021. "Cal trobar solucions perquè el cultiu de la vinya pugui continuar subsistint", ha remarcat Juvé. En la mateixa línia, Josep Lluís Llabrés, del celler Can Majoral de Mallorca, va assegurar que, si continua sense ploure, si escau la producció també baixarà, encara que no va concretar xifres.
"Les vinyes de moment estan suportant força bé aquest estrès hídric, però si no plou en un mes o dos, algunes començaran a morir", ha alertat. Per part seva, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha admès que la situació de sequera és "preocupant" i ha assegurat que el govern espanyol està "en contacte" amb la Generalitat per trobar "solucions positives". Entre altres, a la inauguració oficial del saló el ministre ha apostat per "avançar" en la "modernització" dels regadius i apostar pels recursos no convencionals, com l'aigua regenerada.
L'Estat té un 13% de les vinyes del món
"El sector vitivinícola és punter a Espanya i al món", va ressaltar el ministre d'Agricultura, que va recordar que l'Estat és el tercer país amb més producció de vi a escala internacional i el segon en volum d'exportacions. Alhora, ha precisat que les més de 928.000 hectàrees de vinyes representen un 13% del total mundial.
"El vi és sens dubte el producte agroalimentari espanyol més conegut i més divers", ha dit. Al conjunt de l'Estat, el sector puja fins a les 544.000 les explotacions, 4.000 cellers i genera 430.000 llocs de treball , segons dades del ministeri. Planas també va celebrar que any rere any la Barcelona Wine Week augmenti i va assegurar que es tracta d'un saló "de referència" i un "excel·lent aparador".
Un públic cada cop més internacional
El president de la Barcelona Wine Week, Javier Pagés, ha assegurat que l'edició d'aquest any de l'esdeveniment "consolida l'esforç de totes les prèvies". "Podem dir que s'està complint amb l'objectiu inicial, que era crear una fira del vi de qualitat per tenir projecció internacional", ha dit.
En aquest sentit, els expositors consultats per l'ACN van assegurar que any rere any augmenta la presència de públic estranger. Aquest any destaca la presència de professionals –sobretot directius de grans cadenes de supermercats– dels Estats Units, Alemanya, Canadà, Països Baixos, Regne Unit i la Xina. L'organització calcula que durant l'esdeveniment se celebraran més de 11.400 reunions de negocis entre compradors i empreses expositores.
Del total d'empreses que participen a la quarta edició del saló, fins a 299 són catalanes, un 10% més que a l'edició anterior. També hi són representades les 11 D.Os de Catalunya. A la inauguració oficial també hi ha participat el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, que ha recordat que l'edició d'aquest any del saló és "de rècord" i s'ha consolidat com una "cita ineludible".
També hi ha assistit el director general del recinte firal, Consantí Serrallonga; i el secretari d'Alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, s'ha afegit més tard a la comitiva, perquè estava reunit amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.