Quatre parelles finalistes s'han disputat aquest diumenge a l'espai firal El Sucre de Vic el títol de millor equip de Catalunya del concurs català de gossos tofonaires. El repte era trobar quatre tòfones amb el mínim temps possible i sense superar els 4 minuts. Cada equip tenia preparada una parcel·la amb quatre tòfones enterrades.
El gos havia d'indicar on estaven i el tofonaire extreure-la i aixecar-la el més ràpid possible. "És l'any que hi ha hagut més nivell", ha afirmat Josep Casals, un dels participants. És una de les activitats del TrufforumVic que aquest diumenge tancarà portes amb "més afluència" de visitants que l'any anterior i totes les activitats plenes. "Estem molt contents", ha afirmat el director, Daniel Oliach.
Màxim silenci entre el públic i molta concentració dels equips participants. Això és el que s'ha viscut a l'exterior de l'espai firal El Sucre de Vic durant la celebració del 6è Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, que ha comptat amb la participació de 20 parelles (tofonaire i gos). Els participants han coincidit que ha estat molt disputada.
"La gent s'ho agafa molt seriosament", reconeixia Marcos Cabedo que provenia de Castelló. En la primera ronda, els classificats ho han fet amb poc més d'un minut en el cas de l'últim classificat. Finalment, el guanyador ha estat Enric Carbó i el seu gos tofonaire Maika, procedents de Sant Sadurní d'Anoia i amb un temps d'1 minut i 17 segons.
Entre els participants també hi havia Josep Casals, de Roda de Ter que, amb la seva gossa Lia, ja van guanyar el concurs de les dues últimes edicions. Aquest diumenge, però, s'ha fet amb el tercer premi accèssit que ha compartit juntament amb l'equip format per Jordi Ballester i Kiss i de Llicà d'Amunt.
Casals, que és tofonaire des de fa més de 10 anys, ha explicat que és una afició i que el més l'atrau del concurs és "el bon ambient i companyerisme" que hi ha durant. "Aprens molt dels altres, hi ha campions de detecció, ensinistradors i et donen molts consells i t'ajuden a ser algú en un món que ni t'ho imaginaries", afirma amb un somriure.
L'ensinistrament d'un gos tofonaire requereix paciència i constància. Segons explica, gairebé a diari surten a passejar i a buscar. "És un joc per ella", afirma. La Lia, la seva gossa, va guanyar el primer campionat quan tenia poc més d'un any.
El director del TrufforumVic, Daniel Oliach, remarca que el concurs de gossos és un dels actes més populars de la fira. "És com anar a buscar un tresor, vas amb el gos, que va olorant i de repent, la troba i hi ha l'alegria, és espectacle", remarca.
"Més afluència" que l'any passat
Si bé encara no tenen dades, Oliach assegura que enguany hi ha hagut "més afluència" de visitants que l'any passat. "Hem servit prop de 3.000 tapes trufades, una quantitat que l'any passat era inferior, hi ha més vida i a poc a poc la gent ens va coneixent", ha remarcat. Entre les activitats que s'han fet aquest matí hi havia un maridatge de tòfona i formatges artesans per aprendre a fer aquesta combinació de sabors.
Entre les novetats d'aquesta sisena edició, hi havia la creació d'un espai gastronòmic, la Tòfona al Plat, on els visitants han pogut degustar durant tot el cap de setmana diferents plats cuinats amb tòfona a preus populars i de la mà de diversos restaurants i establiments convidats. L'any passat només es podien fer degustacions si es participava en algun taller i, en canvi, aquest any s'ha volgut obrir-ho al públic en general.
Pel que fa a la vessant professional, el Congrés Internacional de la Tòfona s'ha centrat en la sequera i la gestió de l'aigua en les plantacions de tòfona. La participació ha estat tot un èxit: dels seixanta assistents de l'an passat s'ha passat a més de 150.