Muntatge amb la imatge d'arbres assotats pel vent. A la cantonada superior esquerra, el dibuix d'una sirena d'alertes

Activat el pla Ventcat per fortes ratxes de vent en aquesta zona de Catalunya

Protecció civil ho acaba d'anunciar

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat per fortes ratxes de vent a la meitat sud del país. El Servei Meteorològic de Catalunya informa que l'episodi començarà el matí de demà dissabte, i es preveu que s'allargui diumenge a la matinada i demà. El vent bufarà de component oest a la meitat sud del país amb ratxes que poden superar els 100 km/h a l'extrem sud i entre 70-90 km/h a la resta de l'àrea afectada.

Les comarques en avís són el Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Segrià, el Priorat, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, l'Alt Penedès, el Baix Penedès, l'Anoia i el Garraf. A més, es manté el pla Procicat en situació de prealerta per onatge. Aquest divendres hi haurà afectació per onatge als municipis costaners de Terres de l'Ebre, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat i Barcelonès des del migdia fins a acabar el dia, i als municipis de la Selva i el Baix Empordà des de les 18 hores fins a a la mitjanit.

Està previst que les onades puguin superar els dos metres i mig i la direcció de l'onatge i del mar de fons seran de component sud. Fins ara no s'han produït incidències destacables a causa de l'onatge. Protecció Civil reitera els consells de seguretat a la ciutadania durant les rues, més quan les previsions meteorològiques no hi acompanyen.

El vent: Un problema recurrent a Catalunya

El 2023 passat, Catalunya va patir diversos esdeveniments meteorològics severs relacionats amb el vent. Al novembre, la borrasca Ciarán va impactar el país i va portar a l'activació de dos plans d'emergència crucials, Ventcat i Procicat, per part de Protecció Civil de la Generalitat. Aquesta situació va ser provocada per vents de l'oest amb ràfegues que superaven els 72 quilòmetres per hora, cosa que va afectar tot el territori, especialment els Pirineus i es va estendre posteriorment a altres parts de la regió.

Es van emetre advertiments sobre la possibilitat d'onades que podrien superar els quatre metres al litoral central i al sud de la Costa Brava, i es va recomanar precaució, particularment en àrees boscoses i urbanes a causa del risc de caigudes d'arbres, branques i objectes degut al vent. També es va advertir sobre el perill en zones portuàries i en activitats properes a la costa, incloent-hi la prohibició d'accés als espigons i l'entrada al mar.

A més, al gener, com es pot veure al vídeo següent, Catalunya va activar la fase d'alerta del pla Especial d'emergències per risc de vent a Catalunya Ventcat a causa de la previsió d'un canvi radical de temps que comportaria un descens significatiu de les temperatures , gelades, neu i forts vents. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va pronosticar ratxes de vent de més de 70 km/h, especialment al litoral i prelitoral català i la província de Tarragona.

Predicció general per dilluns 9-1-2023: vent fort

S'esperaven incidències notables a l'àrea metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona, que van elevar l'alerta al nivell 3 a una escala de 6. En total, 40 de les 48 comarques de Catalunya van estar sota avís de fortes ratxes de vent. A més, s'esperaven acumulacions de neu a partir dels 700 metres al Pirineu i Prepirineu Occidental , i un episodi de mala mar amb onades superiors als 2,5 metres.