Muntatge amb la imatge d'arbres assotats pel vent. A la cantonada superior esquerra, el dibuix d'una sirena d'alertes

Dimarts 27 de febrer arriben fortes ratxes de vent a aquestes zones de Catalunya

Protecció Civil ha activat en alerta el Pla Ventcat

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Ventcat per fortes ratxes de vent al nord i a l'extrem sud del país. El Servei Meteorològic de Catalunya ha avisat que l'episodi començarà dimarts i al llarg del matí es reforçarà a les cotes mitjanes i altes del Pirineu i puntualment als fons de vall. El vent pot superar els 90 km/h. Les comarques afectades són la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Alt Empordà, Baix Empordà, Montsià, Baix Ebre i Baix Camp.

Per a aquest dimarts també es preveuen precipitacions, que poden ser localment fortes amb calamarsa o pedra, a les comarques gironines arribant al litoral i prelitoral central. La previsió és que els xàfecs puguin afectar especialment les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Selva, i fins i tot el Maresme , el Barcelonès i el Vallès Oriental i Occidental. A banda, es manté la prealerta activada diumenge del pla Neucat per dimarts.

Les previsions indiquen nevades intenses a les comarques de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, a partir d'aquesta nit. La cota de neu rondarà els 1.000 metres, tot i que podrà baixar fins als 800 metres de matinada i al final del dia. Per sobre dels 2.000 metres es podran acumular més de 40 cm de neu nova a tot l'episodi, i per sota dels 1.200 metres es podran acumular gruixos superiors als 20 cm. La combinació del vent fort i la neu produirà el fenomen de la tortura.

Fort onatge a l'Empordà

Dimarts i dimecres també hi haurà mala mar a l'Alt i Baix Empordà, especialment al Cap de Creus i al Cap de Begur. Es preveuen onades superiors als 2,5 metres. La direcció de l'onatge serà de component nord i hi haurà mar de fons.

No és la primera vegada si ni serà l'última que s'emetin aquest tipus d'avisos a aquesta zona. La Costa Brava, el nom de la qual significa "costa salvatge" a causa del seu terreny accidentat, ha estat històricament coneguda pel seu onatge i condicions ideals per a certs esports aquàtics com el surf, especialment en àrees com la badia de Roses. Aquesta regió forma part de l'Alt Empordà, una zona que va des de la frontera amb França fins al nord de Catalunya.

L'onatge en aquesta àrea pot ser perillós, encara que no sempre es presenten les condicions ideals per al surf. Tot i això, la Costa Brava atrau surfistes que busquen aprofitar els dies en què les condicions són favorables. La badia de Roses, en particular, ha estat reconeguda per la seva bellesa i ha estat inclosa al club de les Badies Més Belles del Món, una distinció avalada per la UNESCO.

Tramontana de l’Empordà