Muntatge amb una imatge d'un mapa de la zona del terratrèmol ia la cantonada superior dreta l'emoticona d'una explosió

Terratrèmol a Port de la Selva

No és la primera vegada que es produeix un terratrèmol en aquesta zona

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha registrat un terratrèmol de 2,4 graus a l'escala de Richter aquest dijous a la tarda a la costa del davant del Port de la Selva (Alt Empordà). El sisme hauria passat cap a dos quarts de set de la tarda amb un epicentre dins l'aigua.

Alguns veïns de la població han alertat que havien notat el soroll com si fos una explosió, però era aquest sisme registrat. Altres asseguren haver notat una lleugera tremolor del terra. De moment, no hi ha constància de cap incidència. Segons Protecció Civil, el sisme s'ha percebut des de Llançà, Port de la Selva i Roses. El telèfon d'emergències 112 ha rebut quatre trucades per aquest fet.

Consells en cas de terratrèmol

Els terratrèmols són fenòmens naturals impredictibles i potencialment devastadors que poden passar a moltes parts del món. La preparació i el coneixement sobre què cal fer abans, durant i després d'un terratrèmol poden marcar una diferència significativa en la seguretat personal i la dels altres. A continuació, es presenten consells extensos sobre com preparar-se i respondre davant d'un terratrèmol.

Abans del terratrèmol

Creació d'un pla d'emergència familiar: Definiu un punt de trobada segur fora de casa en cas que els membres de la família se separin. Assegureu-vos que tots els membres de la família sàpiguen com tallar el subministrament d'aigua, gas i electricitat.

Kit d'Emergència: Prepareu un kit d'emergència que inclogui aigua, aliments no peribles, una llanterna, un radi a bateries, piles addicionals, una farmaciola de primers auxilis, medicaments necessaris, còpies de documents importants i un carregador de telèfon portàtil.

Entrenament i educació: Participi en simulacres de terratrèmols i aprengui tècniques d'autoprotecció com "Drop, Cover and Hold On" (Agatxa't, Cobreix-te i Aferra't). Eduqueu els nens sobre com reaccionar durant un terratrèmol.

Durant el terratrèmol: Accions de protecció

Si esteu dins d'un edifici: Agafeu-vos sota una taula o escriptori resistent, cobriu-vos el cap i el coll i aferreu-vos fins que el tremolor s'aturi. Mantingueu-vos allunyat de les finestres, miralls, mobles solts i objectes pesants que puguin caure.

Si sou a l'aire lliure: Allunyeu-vos d'edificis, arbres, senyals de trànsit i pals d'electricitat.

Si esteu en una zona oberta , quedeu-vos-hi fins que la tremolor acabi.

Si esteu en un vehicle: Atureu el cotxe en un lloc allunyat d'edificis, arbres, passos elevats i cables elèctrics i romangui al vehicle.

Després del terratrèmol

Comprovació de danys i lesions: Reviseu si hi ha ferides i apliqueu primers auxilis si cal. Comproveu si hi ha danys a l'estructura de la vostra llar i utilitats abans de reingressar.

Comunicació i reunificació: Comuniqui's amb els membres de la família i reuneixi's en el punt de trobada prèviament acordat. Utilitzeu missatges de text o xarxes socials per informar els altres que esteu segurs.