El cas de l'assassinat d'una noia trans, presumptament a mans d'un okupa marroquí continua sent un dels temes del dia i genera molta preocupació. L'autor dels fets seria Yahya Mazouri, de 27 anys, que va voler 'agrair' al seu propietari i pare de la jove assassinada que l'acollís al seu local comercial de Pamplona per poder dormir. Mazouri va donar problemes des del principi. Es negava a pagar el lloguer i tenia problemes amb els altres llogaters.
La història va continuar amb l'agressió de l'okupa al propietari, que va demanar una ordre d'allunyament perquè temia per la seva vida. La víctima següent no ha estat ell, sinó que ha estat la seva filla, que ha rebut diverses punyalades que li han provocat la mort.
La paciència té un límit i el pare de la jove assassinada presumptament per un okupa marroquí ha decidit trencar el silenci i expressar públicament la seva indignació davant del que considera una sèrie de fallades del sistema que van portar a la tràgica mort de la seva filla. El cas ha commocionat l'opinió pública, no només per la brutalitat del crim, sinó també pels antecedents de l'assassí, un ciutadà marroquí amb 14 antecedents penals, que estava en situació il·legal al país i, tot i això, rebia una ajuda mensual de 800 euros del govern.
En una entrevista recent a Cuatro, el pare de la víctima va relatar amb detall el patiment que la seva família ha hagut de suportar, no només per la pèrdua de la seva filla, sinó per la frustració de saber que les autoritats estaven al corrent del perill que representava l'okupa marroquí. Segons va explicar, les amenaces de mort cap a la seva filla i altres llogaters eren constants, fins i tot amb la presència d'un ganivet alguna vegada. La situació era insostenible i, encara que es va interposar una denúncia, les mesures per protegir la noia no van ser suficients.
14 antecedents i una ajuda de 800 euros
El que ha causat més indignació és el fet que l'okupa marroquí, tot i estar en situació il·legal i comptar amb un historial de 14 antecedents penals, seguia rebent una ajuda mensual de 800 euros. Segons el relat del pare, aquestes ajudes permetien a l'assassí mantenir-se al país i continuar les activitats delictives. “Li donaven 800 euros al mes, estant il·legal, i amb tots aquests antecedents. Era incomprensible” , va afirmar el pare a la seva entrevista, visiblement afectat per la impotència de saber que el sistema va fallar a protegir la seva filla.
El fet que aquest individu rebés ajuts del govern ha provocat una onada de crítiques, tant en xarxes socials com en mitjans de comunicació. Molts ciutadans es pregunten com és possible que una persona amb tants antecedents i sense regularitzar la seva situació legal al país segueixi rebent fons públics. Segons el pare de la víctima, la família havia sol·licitat repetidament la deportació de l'okupa marroquí, però el país d'origen es va negar a acceptar-ho.
Amenaces ignorades i un final tràgic
El dia del crim, segons les paraules del pare, les amenaces de l'okupa marroquí es van tornar més intenses. Tot i això, no es van prendre mesures contundents per evitar la tragèdia. El pare, desesperat per la manca d'acció, va arribar a canviar el bombí de la porta de la casa per intentar protegir la seva filla, però això no va ser suficient per aturar el curs dels esdeveniments.
A les seves declaracions, el pare lamenta que les autoritats no actuessin de manera més ferma i ràpida. “Ho tenien tot, sabien que estava il·legal, sabien que tenia antecedents, i tot i així seguia lliure i rebent diners”, va expressar. El mal de perdre la seva filla, sumat a la frustració per un sistema que, al seu parer, va fallar a prevenir el crim, ha deixat aquesta família devastada.
Un sistema que no pot continuar
Aquest cas ha obert un debat sobre el sistema de justícia i les polítiques d'immigració. La situació de l'okupa marroquí, amb 14 antecedents penals, en situació il·legal i receptor d'una ajuda econòmica, ha plantejat preguntes sobre l'eficàcia del sistema per fer servir casos com aquest.
La història d'aquesta família ha esdevingut un símbol del que molts consideren un sistema fallit. La mort de la jove a mans d'un individu que, segons ells, mai no hauria d'haver estat en llibertat ni rebent ajuda de l'estat, ha generat una gran indignació.