La policia científica de la Policia Nacional ha apuntat l'alta probabilitat que ADN d'un dels dos investigats en el crim d'Helena Jubany el 2021 estigui present en un jersei que la víctima feia el dia que va morir. Així, després d'un estudi amb tècniques innovadores, el laboratori veu 24 vegades més probable que l'ADN trobat al jersei sigui de Santi Laiglesia que no ho sigui. De l'altre investigat no ha trobat ADN compatible. La família de Jubany va estudiar ara els propers passos judicials a fer.
La Unitat Central d'Anàlisis Científiques de la Policia Nacional ha fet arribar el seu informe al jutjat de Sabadell que investiga el crim d'Helena Jubany. L'informe, de 14 pàgines, descriu les tècniques aplicades, amb tecnologies més innovadores, i explica que s'han fet dos tipus de prova: estudis de cromosoma Y (masculí) i estudis d'ADN nuclear autosòmic (STRs-NGS). S'han contrastat les peces que portava Helena Jubany quan la van matar amb els perfils dels dos actuals investigats Santi Laiglesia i Xavi Jiménez.
Coincidències molt sospitoses
A la barreja extreta de la zona lateral esquerra inferior del jersei la policia ha trobat coincidències amb el perfil genètic de Laiglesia. Aquestes coincidències amb Laiglesia apareixen en els dos tipus de prova realitzats. En el cas del cromosoma Y, on es comparen els haplotips, no hi ha cap discrepància entre la mescla i el perfil de Laiglesia i, per tant, no es pot descartar la presència d'ADN d'aquest investigat. En canvi, es descarta la contribució de Jiménez perquè hi ha sis discrepàncies amb el seu perfil.
En aquesta barreja hi van contribuir almenys dos homes. En la seqüenciació massiva de STRs, el laboratori ha realitzat una avaluació estadística que conclou que és 24 vegades més probable que Laiglesia i tres persones més qualsevol de la població espanyola hagin contribuït a la barreja, que la barreja es produís per quatre desconeguts a l'atzar de la població espanyola no relacionats familiarment amb Laiglesia. En aquesta barreja hi ha contribuït almenys quatre perfils genètics diferent, i almenys dos eren homes.
Per tant, segons la família de Jubany, hi ha dues evidències diferents que recolzen la inclusió de Laiglesia al jersei que portava Helena Jubany quan la van matar.
L'ADN trobat
Pel que fa a la resta de peces, la sabata esquerra, la samarreta i el mitjó 2, els vestigis d'ADN no es poden utilitzar per comparar amb cap investigat perquè no són concloents. A les barreges d'ADN obtingudes a la sabata dreta, els pantalons i la zona davantera del jersei hi ha discrepàncies que descarten la contribució dels dos investigats.
Aquest informe del Laboratori de Biologia-ADN de la Unitat Central d'Anàlisis Científiques la Comissaria General de Policia Científica de Madrid dóna valor forense a les conclusions científiques apuntades, el setembre del 2023, per Gemma Marfany, catedràtica de genètica humana de la Universitat de Barcelona, sobre els resultats previs de l'anàlisi del cromosoma Y. Al final de l'informe, la policia científica s'ofereix a seguir investigant: "En el cas d'existir alguna altra persona relacionada amb aquests fets, preguem ens remeten una mostra indubtable d'aquesta persona per procedir a l'estudi del seu perfil genètic i posterior confrontació amb els resultats d'aquest informe".
Ara la família d'Helena està estudiant, amb el seu advocat, Benet Salellas, els propers passos a fer en el procediment judicial.