Els serveis informatius de Televisió Espanyola han protagonitzat un dels capítols esperpèntics, producte de la manca de rigor, les presses o la simple ignorància. El cas és que ha aparegut una imatge amb el rètol del qual ha provocat la indignació de molts teleespectadors i de la seva repercussió en xarxes socials.
La inoportuna protagonista ha estat la localitat de Reus. No cal tenir gaires coneixements geogràfics per situar-la dins del mapa de Catalunya, com a capital de la comarca del Baix Camp, situada a l'oest del Camp de Tarragona i, per tant, força allunyada de les comarques gironines i de qualsevol platja. No obstant això, alguns redactors o informadors, semblen no tenir-ho tan clar d'acord amb l'emissió d'una peça en què es pot observar una bella panoràmica d'una platja acompanyada del rètol sobreimprès de “Reus (Girona)”.
Reus i la seva platja?
La imatge en qüestió ha estat enviada, amb tota la bona voluntat, per Mercedes Creus, degudament acreditada com a autora de la fotografia. És probable que l'error procedeixi d'una confusió amb el cognom Creus, la zona del Cap de Creus, les lletres en comú de Roses i Reus... En fi, un embolic que ha precipitat el disbarat i que, des del compte d'Instagram carregada d'ironia d'EtFelicitoFill, han volgut compartir entre els més de 85.100 seguidors que acumulen: “molt bonica la platja de Reus”.
Una publicació que, lògicament, ha desfermat tota mena de comentaris irònics en què es fa referència a la vinculació de Reus amb la província de Girona i el fet de la seva sobtada platja. Aquest error ha tornat a obrir la polèmica en relació amb l'elaboració de notícies per part de TVE. Al lloc web oficial de RTVE, apareix pública una explicació sobre les possibles deficiències en l'elaboració de notícies...
"Els informadors de TVE han d'oferir notícies comprensibles, sense sembrar dubtes ni pel contingut global ni per l'ús de vocables o imatges que puguin alterar o aturar l'atenció de l'espectador. Habitualment en un temps breu, han de situar els fets, els escenaris i els protagonistes de manera visualment atractiva Podran recolzar-se en rètols, mapes i gràfics, però, en qualsevol cas, hauran d'afrontar un procés de filtre i selecció de text i imatge fins a quedar-se exclusivament amb els elements que permetin garantir que el missatge respon a allò que es vol explicar i que serà entès per un públic heterogeni, de diferents estrats socials i educatius”.
El comunicat acaba sentenciat: "Aquesta realitat obliga a menysprear dades supèrflues i recolzar-se exclusivament en els considerats imprescindibles. L'escassetat de temps aconsella a més a més a escollir al màxim la selecció de vocables i evitar reiteracions, perífrasis i obvietats que només contribueixin a dilatar el relat". Un postulat que queda una mica en dubte davant de publicacions com la del reportatge en qüestió, que no per més involuntari, deixa de ser massa obvi i inadmissible.