El carismàtic rumber i percussionista Joan Ximénez Valentí, conegut popularment com 'El Petitet', ha mort aquest divendres als 62 anys. Nascut el 1962 a Barcelona, era ser fill d'un dels primers palmers de Peret. Com a músic va acompanyar fenòmens de la rumba com el Gato Pérez i Els Amaya. Va aconseguir portar la rumba catalana al Liceu el 2017 acompanyat de l'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval per complir una promesa que havia fet a la seva mare, que el director Carles Bosch va recollir al documental 'Pequeñito'. Feia anys que estava diagnosticat d'una malaltia minoritària, la miastènia greu, que provoca debilitat muscular.
Petitet va estar especialment vinculat a l'estil rumber barceloní. Nascut al barri del Raval, Petitet provenia d'una família de músics gitanos i des de ben jove va destacar al món de la música.
Un dels èxits més significatius de Petitet va ser la seva capacitat per unir la tradició gitana de la rumba amb la música simfònica. A més de la seva carrera musical, Petitet va ser una figura estimada i respectada al panorama cultural català. Tot i patir miastènia gravis, una malaltia neuromuscular que dificultava els seus moviments, va continuar lluitant per donar visibilitat a la rumba catalana i preservar el seu llegat cultural.
De fet, el rumber també va dedicar part de la seva vida a visibilitzar i recaptar fons per a la investigació de la malaltia minoritària que ell mateix patia.
L'emotiu missatge de l'alcalde de Barcelona
La seva pèrdua ha causat tant efecte al món de la cultura catalana que fins i tot Jaume Collboní li ha volgut dedicar un últim adéu al perfil d'Instragram.
"Consternat per la mort d'un amic, 'El Petitet', rumber gitano del carrer de la Cera, al barri de l'Arrabal, bressol de la rumba catalana. Un amic per a molts i un home bo. Ens va fer gaudir i emocionar amb els seus cançons, i va ser el primer en portar la rumba catalana al Liceu. Avui ha mort un gran barceloní.
Què és la miastènia gravis?
La miastènia gravis és una malaltia neuromuscular crònica que afecta la comunicació entre els nervis i els músculs, provocant debilitat i fatiga als músculs voluntaris. Aquesta feblesa sol empitjorar amb l'activitat i millorar amb el descans. Els símptomes més comuns inclouen caiguda de les parpelles, dificultat per parlar, empassar o respirar i debilitat als braços i cames. La causa principal és un defecte en la transmissió dels impulsos nerviosos a causa d'un atac autoimmune que malmet els receptors d'acetilcolina als músculs.