Ambulancia

Tragèdia mortal en un accident de trànsit a Osona

Nou accident a les carreteres catalanes

El conductor d'un turisme ha mort aquest dissabte al matí a la sortida de via d'un cotxe a l'Eix Transversal a Osona, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). L'avís de l'accident s'ha rebut a les 06.26 hores al quilòmetre 170 de la C-25, en sentit Manresa i dins el terme municipal de Sant Bartomeu del Grau.

Per causes que encara s'estan investigant, un turisme ha sortit de la via. A conseqüència de l'accident, va morir el conductor, AM, un home de 41 anys i veí de Manlleu . L'altre ocupant del vehicle va resultar ferit menys greu i va ser traslladat a l'hospital de Vic.

Amb aquesta víctima, ja són 12 les persones mortes en accident de trànsit aquest any a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Arran de la incidència, s'han activat dues patrulles dels Mossos d'Esquadra, dues dotacions dels Bombers de la Generalitat -que han fet tasques d'excarceració- i dues ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Altres accidents a l'Eix Transversal

En els darrers anys, l'Eix Transversal (C-25) ha experimentat diversos canvis significatius en termes de seguretat viària i trànsit. Després del desdoblament de la carretera, completat el 2013, el trànsit ha augmentat, però el nombre d'accidents mortals ha disminuït notablement.

Abans de l'ampliació, la sinistralitat era alta, amb gairebé una víctima mortal per quilòmetre el 2007. El 2012, es van registrar 25 accidents greus amb 10 morts i 25 ferits de gravetat. Tot i això, després del desdoblament, la situació va millorar dràsticament. El 2013, es van reportar només quatre accidents de gravetat, i el 2017, hi va haver només tres accidents de consideració amb un mort i tres ferits greus.

Durant els anys, la carretera ha evolucionat des d'un tram amb alta sinistralitat a una via més segura. Des de l'any 2000 fins a finals del 2012, es van comptabilitzar més de 289 accidents mortals i amb ferits greus, amb un total de 193 persones mortes. Però després del desdoblament, el nombre de morts a l'última dècada ha estat de 20 en 65 sinistres greus. En els darrers tres anys, hi ha hagut dos morts, cosa que indica una reducció significativa de la sinistralitat en comparació dels anys anteriors a l'ampliació.

Aquests canvis es deuen en part a les millores a la infraestructura, com el desdoblament de la carretera, que ha incrementat la seguretat i reduït els accidents mortals. A més, l'augment del trànsit s'ha gestionat amb eficàcia sense que això hagi suposat un increment proporcional al nombre d'accidents.