Ambulancia

Tragèdia mortal en un accident a la Ronda Litoral de Barcelona

Nou accident a la ciutat comtal

Un motorista de 59 anys va morir aquest divendres en un sinistre amb un camió implicat a la ronda Litoral de Barcelona, ​​segons va informar l'Ajuntament. L'accident ha passat cap a dos quarts de quatre de la tarda al punt quilomètric 17 de la via en sentit Besòs, al districte de Sants-Montjuïc.

Han actuat al lloc Bombers de Barcelona, ​​efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques i la Unitat de Recerca i Prevenció de l'Accidentalitat de la Guàrdia Urbana, que investiga les causes del fet. Aquesta és la tercera víctima mortal per sinistre de trànsit aquest any a la capital catalana. El consistori ha traslladat el condol a l'entorn de la víctima.

Pugen els accidents a Barcelona

El darrer any, Barcelona ha registrat un augment significatiu en els accidents de trànsit mortals. Durant el 2022, la ciutat va comptar amb la xifra més alta dels darrers sis anys, amb un total de 23 persones que van perdre la vida. Aquesta tendència es contraposa a la reducció del 10,3% en la sinistralitat interurbana observada a la resta de Catalunya. Els grups més afectats pels accidents mortals han estat, majoritàriament, motoristes , seguits de vianants i conductors de turismes.

Una dada alarmant és que, el 2022, de les 23 víctimes mortals, 16 eren motoristes, cosa que reflecteix una preocupant vulnerabilitat d'aquest col·lectiu a la ciutat. A més, els districtes d'Eixample i Sants-Montjuïc han estat assenyalats com els que han registrat més sinistres.

Un altre aspecte inquietant és que més del 50% dels morts en accidents de trànsit a l'última dècada a Barcelona eren motoristes, tot i que aquest col·lectiu representa només el 8% dels desplaçaments diaris. Aquesta desproporció entre el percentatge d'ús i la taxa de mortalitat subratlla la necessitat de mesures de seguretat viària addicionals per protegir els motoristes.

En resposta a aquesta problemàtica, Barcelona ha instal·lat 17 nous radars el 2023, ubicats a punts crítics de la ciutat, incloses les zones escolars i àrees d'alt risc. Aquests radars tenen com a objectiu reduir la velocitat i, per tant, el nombre d'accidents. La majoria de les víctimes d'accidents de trànsit mortals els darrers anys a Barcelona han estat homes, mantenint una tendència que s'observa tant a les vies interurbanes de Catalunya com a la resta de les vies urbanes.

Possibles causes de l'augment d'accidents a Barcelona

Les causes dels accidents mortals són variades i inclouen factors com els angles morts per als motoristes, els comportaments imprudents, i la manca de visibilitat dels motoristes per a altres conductors. Aquests accidents han portat les autoritats a prendre mesures com la instal·lació de nous radars ia fer campanyes de conscienciació sobre la seguretat viària per a motoristes i altres usuaris de la via.