Muntatge amb una imatge de dues ambulàncies ia la cantonada superior dreta, dins d'un cercle, persones practicant busseig

Tragèdia mortal practicant submarinisme a Roses

Els fets han passat aquest migdia

Un submarinista de 43 anys va morir ahir dissabte davant de la costa de Roses (Alt Empordà). Segons les primeres informacions, l'afectat hauria tingut un problema amb l'equip d'immersió i ha patit una mala descompressió en sortir massa ràpid a la superfície.

Els serveis d'emergències van rebre l'avís cap a les 12.40 hores que un home d'un grup que feia submarinisme tenia dificultats i estava flotant a uns 200 metres mar endins. Efectius de Guàrdia Civil, Salvament Marítim, Bombers de la Generalitat i SEM -amb ambulància i helicòpter- es van desplaçar a la zona i van intentar reanimar el submarinista, sense èxit. La Guàrdia Civil s'ha fet càrrec de la investigació per esbrinar les causes de l'accident mortal.

Consells per evitar accidents similars

La pràctica del busseig és una activitat fascinant que permet explorar el món submarí, però és essencial dur-la a terme amb les mesures de seguretat necessàries per garantir una experiència segura i gaudible. A continuació, es detallen els protocols i consells clau de seguretat al busseig:

Abans de submergir-se, és crucial rebre una formació adequada i obtenir una certificació de busseig duna organització reconeguda. Els cursos de busseig mostren els fonaments teòrics i pràctics, inclòs l'ús de l'equip, la comunicació sota l'aigua i la gestió d'emergències.

Cada cop que es planeja una immersió, és vital revisar tot l'equip de busseig. Això inclou comprovar la correcta funcionalitat del regulador, el manòmetre, el vestit de busseig i el BCD (dispositiu de control de flotabilitat), entre d'altres. Els equips han d'estar ben mantinguts i han de ser adequats per a les condicions de busseig previstes.

S'ha de planificar cada immersió amb anticipació, tenint en compte factors com ara la profunditat, la durada, les condicions de l'aigua i les rutes d'ascens i descens. A més, és important establir un pla d‟acció per a situacions d‟emergència.

El busseig en parella o grup augmenta la seguretat. Si passa una emergència, un company pot ser de gran ajuda. És important mantenir-se a prop del company i comunicar-se amb regularitat durant la immersió. El busseig pot ser exigent per al cos, per la qual cosa és essencial tenir un bon estat de salut i una condició física adequada. Consultar un metge abans de bussejar, especialment si es tenen condicions mèdiques preexistents, és una mesura de precaució vital.

Cada bussejador ha de ser conscient dels seus propis límits i no excedir-los. Això inclou no bussejar profunditats que superin la formació rebuda i evitar situacions que puguin causar malestar o pànic. Una de les regles més importants al busseig és ascendir lentament i amb control per evitar la malaltia de descompressió. Es recomana no pujar més ràpid que les bombolles més petites i fer una parada de seguretat quan calgui.

Los primeros 5 METROS de una inmersión de BUCEO 🥵

És essencial controlar el subministrament d'aire mitjançant el manòmetre per assegurar-se'n tenir suficient per a la immersió i l'ascens. És recomanable tornar a la superfície amb una quantitat d'aire de reserva. Després de bussejar, és important esperar un temps adequat abans de volar o pujar a grans altituds per evitar la malaltia de descompressió. Les organitzacions de busseig proporcionen taules i aplicacions per calcular aquests intervals de seguretat.

Seguint aquestes mesures de seguretat, els bussejadors poden gaudir de les meravelles del busseig amb la tranquil·litat que minimitzen els riscos associats amb aquesta pràctica. La seguretat sempre ha de ser la prioritat número u en qualsevol activitat de busseig.