Muntatge amb una imatge del lloc de l'accident referenciat a la notícia ia l'esquerra, dins d'un cercle, una ambulància

Tragèdia mortal en un accident a Riudoms

Un total de 18 persones han perdut la vida en sinistres de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya aquest any

Un motorista de 45 anys i veí de Vinyols i els Arcs (Baix Camp) ha mort en un xoc amb un porc senglar a la TV-3141, al terme municipal de Riudoms (Baix Camp). Els fets van passar dimecres a les 22.03 hores al punt quilomètric 3,4 de la via.

Per causes que encara s'estan investigant, la víctima va col·lidir amb l'animal i, posteriorment, un turisme va xocar amb la moto. Fruit del succés el conductor de la motocicleta va perdre la vida. Els dos ocupants del cotxe van resultar il·lesos.

Arran de la incidència, que va tallar la via en tots dos sentits fins a les 00.47 hores, es van activar set patrulles dels Mossos, dues dotacions dels Bombers i dues ambulàncies i el servei de suport psicològic del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) .

La TV-3141, una carretera molt perillosa

La TV-3141, una carretera que connecta les localitats de Reus i Cambrils a Catalunya, ha estat escenari de nombrosos accidents els darrers anys, destacant per la seva perillositat i elevat índex de sinistralitat. Aquesta via ha estat catalogada entre els trams amb més risc d'accident a Catalunya, segons l'últim estudi EuroRAP, que avalua les carreteres interurbanes amb una intensitat mitjana de trànsit superior als 5.000 vehicles al dia i on s'hagi produït com a mínim un accident greu en els dos darrers anys.

La carretera, que s'estén per 7,3 quilòmetres, presenta característiques que incrementen el risc d'accidents, com ara corbes tancades, interseccions perilloses, la presència de camions i un únic carril per sentit. Aquestes condicions, sumades a una circulació diària intensa de més de 8.000 vehicles, contribueixen al seu alt índex de sinistralitat. En el període 2019-2021, es van registrar de mitjana 1,3 sinistres mortals o amb ferits greus per any , sent la via amb més probabilitat d'accident a la seva província.

A més, en els darrers anys s'han reportat diversos accidents significatius en aquesta carretera. Per exemple, l'agost del 2023, una conductora va perdre la vida en un xoc frontal entre dos turismes a Riudoms, sumant-se a les estadístiques de víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

Un altre incident ocorregut el desembre del 2019 va involucrar dos vehicles que van col·lisionar frontalment, i van resultar diverses persones ferides, encara que, en aquest cas, les lesions no van ser de gravetat.

La perillositat de la TV-3141 no només es reflecteix en la freqüència i gravetat dels accidents sinó també en el reconeixement de les autoritats i experts en seguretat viària, que apunten a les interseccions tipus "T" i la manca de separació entre els sentits de la marxa com a factors crítics. Aquests elements augmenten la probabilitat de col·lisions frontals i frontolaterals, especialment perilloses a carreteres d'aquestes característiques.

En resposta a la situació, s'han implementat mesures de seguretat com la construcció d'un carril bici i la restricció d'avançaments a tota la longitud de la carretera, buscant reduir els riscos i protegir tots els usuaris de la via.

La persistència de la TV-3141 entre les carreteres amb més índex de sinistralitat a Catalunya subratlla la importància de la prevenció, el disseny viària enfocat a la seguretat i la conscienciació sobre els riscos en conduir en trams d'alt risc.