Ambulancia

Tragèdia mortal en un accident de trànsit a Mataró

Nou accident a les carreteres catalanes

Un motorista ha mort en un accident a la C-32 a Mataró aquest dimarts. Els fets van tenir lloc a les 07.40 hores, al punt quilomètric 102,9 en sentit Barcelona, ​​segons va informar el Servei Català de Trànsit (SCT). Per causes que encara s'estan investigant, dues motocicletes han xocat ia conseqüència de l'impacte, un dels dos conductors ha mort.

L'altre va resultar ferit menys greu i va ser traslladat a l'Hospital de Mataró. Fins ara s'han desplaçat quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

La seguretat viària a Mataró

Per començar, Mataró ha aconseguit una fita notable en no registrar cap accident de trànsit mortal a les vies urbanes durant l'any 2022 i part del 2023. Aquest èxit li va valer a la ciutat el premi Visió Zero Municipal, compartit amb 16 ciutats espanyoles més amb més de 100.000 habitants que també van assolir aquesta meta. Això representa una millora considerable en la seguretat viària de Mataró, especialment si es compara amb el període del 2015 al 2019 , quan es van registrar set morts per accidents de trànsit.

Les mesures adoptades per l'Ajuntament, com la implementació de la Ciutat 30 (limitació de velocitat a 30 km/h a la majoria de les vies), la promoció de l'anell ciclista, i la millora a l'enllumenat públic, han estat fonamentals per a aquest canvi positiu. Tot i això, malgrat no haver-hi morts, els accidents en general van augmentar de 385 el 2021 a 417 el 2022, atribuint-se en part a l'increment d'usuaris de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal.

Tot i aquests avenços, Mataró no ha estat exempta d'accidents tràgics. El gener del 2024, per exemple, un motorista va morir després d'un xoc amb un altre motorista a la C-32, a prop de Mataró. Aquest accident va passar malgrat les millores en la seguretat viària a la ciutat.

A més, el desembre del 2022, un home de 84 anys va morir atropellat a Mataró, i el conductor responsable es va fugir, encara que va ser detingut poc després pels Mossos d'Esquadra.

Un altre aspecte rellevant en la seguretat viària de Mataró ha estat la repetició d'accidents a la mateixa via de l'estació de tren de la ciutat. En un lapse d'11 anys, es van registrar tres accidents similars en aquesta ubicació, tots ells involucrant trens que no van aconseguir frenar a temps i van resultar en diversos ferits. Aquests incidents van tenir lloc el 2009, 2012 i 2020, i van plantejar preocupacions sobre la seguretat en aquesta part específica de la infraestructura ferroviària de la ciutat.

Patinets elèctrics, un greu problema

​Finalment, la creixent popularitat dels patinets elèctrics ha portat nous desafiaments a Mataró. En un any, es van registrar 55 accidents involucrant aquests vehicles, fet que va portar la Policia Local a iniciar campanyes d'informació i sanció per assegurar que es compleixin les normatives, com l'ús obligatori de casc i la prohibició de portar més d'un ocupant al patinet.