Ambulancia

Tragèdia mortal en un accident a Llardecans (Lleida)

Onze persones han perdut la vida en accident de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya des de començament d'any

El conductor d'una furgoneta ha mort aquest divendres després que el vehicle hagi sortit de la via i hagi caigut per un talús de tres metres a un camí de Llardecans (Segrià). Els serveis d'emergència van rebre l'avís de l'accident cap a dos quarts de vuit de la tarda i els fets van tenir lloc al quilòmetre 2,5 del camí, que uneix Llardecans amb Aitona.

Les causes del sinistre estan sota investigació. Arran de la incidència es van activar dues patrulles dels Mossos d'Esquadra, tres dotacions dels Bombers i dues ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Onze persones han perdut la vida en accident de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya des de començament d'any, segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT).

Altres accidents de trànsit a la zona

En els darrers anys, Lleida ha experimentat diversos canvis quant a la sinistralitat a les seves carreteres. Segons dades actualitzades a desembre de 2021, el municipi de Lleida va registrar 2 morts en accidents de trànsit l'any 2017, cosa que va representar una reducció de 3 víctimes mortals en comparació de l'any anterior. Aquestes xifres es comptabilitzen considerant les persones que van perdre la vida els 30 dies posteriors als accidents de trànsit.

L'any 2020, malgrat les restriccions de mobilitat imposades per la pandèmia, Lleida va igualar la xifra de l'any anterior amb sis morts en accidents de trànsit, i l'abril es va tancar amb dues víctimes mortals. Entre els casos més lamentables hi ha la mort d'un nen de 9 anys en una col·lisió frontal el març del 2021.

Per posar en perspectiva, l'any 2017, que va ser particularment tràgic , es van registrar 14 morts en accidents de trànsit, i el 2012 es va assolir la xifra més alta amb 25 víctimes mortals en només quatre mesos. Al llarg dels darrers anys, s'ha observat una tendència a la baixa en la sinistralitat, amb xifres menors a la desena de morts entre el gener i l'abril.

La Direcció General de Trànsit (DGT) ofereix estadístiques més generals a nivell nacional, on el 2019 es van registrar 1.755 morts en accidents de trànsit a Espanya, amb la majoria de les víctimes (1.236 persones) mort en vies interurbanes. Aquestes dades reflecteixen la importància contínua de la seguretat viària i la necessitat de campanyes i mesures preventives per continuar reduint la sinistralitat a les carreteres.