Un nen, d'esquena, menjant al menjador escolar

El truc perquè els teus fills mengin verdura

Amb aquesta tècnica s'incrementa un 20% el nombre de nens que mengen verdura

L'Hospital Sant Joan de Déu ha desenvolupat un patró alimentari que ha incrementat més del 20% el nombre de nens que mengen verdura dues vegades per setmana. L'estudi 'Nutriplato', participat per Nestlé, ha treballat durant un any amb un miler de nens entre 3 i 12 anys. A l'inici de l'anàlisi, un 32% dels participants consumien verdura dues vegades per setmana, mentre que un any després la xifra creixia fins al 53%.

També va augmentar el consum de llegums, fruita seca, peix, cereals integrals i oli verge d'oliva. Tot plegat, a l'inici de l'estudi 6 de cada 10 nens s'alimentaven amb dieta de baixa qualitat, mentre que un any després els experts asseguren que la majoria consolidaven hàbits saludables. L'estudi planteja l'eficàcia de practicar tant a dinars com a sopars la tècnica del Nutriplat, un plat dibuixat amb aliments saludables on s'especifiquen les proporcions recomanades de cada aliment.

A grans trets, s'indica que la meitat del menjar ha d'estar destinada a verdures i hortalisses, mentre que l'altra meitat s'ha de dividir entre proteïnes o llegums , i cereals integrals o tubercles. Del miler de nens reclutats, 700 van fer el seguiment exhaustiu durant dotze mesos, entre març del 2022 i abril del 2023. En aquest temps, van realitzar entre tres i cinc visites presencials amb nutricionistes de Sant Joan de Déu, en més d'un control telefònic i uns tallers pràctics per analitzar els hàbits alimentaris i modificar els costums que no eren saludables.

L'estudi, presentat aquest dilluns com a preludi del Dia Nacional de la Nutrició que se celebra demà, constata una millora general dels hàbits alimentaris, un increment del seguiment de la dieta mediterrània i també una millora de la composició corporal. En concret, un 25% dels menors amb sobrepès van acabar el programa amb un pes normal. En el cas de nens amb obesitat, un 15% la va reduir fins al sobrepès i un 3% va assolir el pes normal. Segons els nutricionistes responsables de l'anàlisi, els nens participants amb tendència al sobrepès van reduir el greix corporal i van incrementar la massa muscular.

Més aliments saludables, menys dolços

Alhora, el responsable del Servei de Nutrició de Sant Joan de Déu, Javier Martín de Carpi, ha incidit en la importància de celebrar els dinars i sopars en família per consolidar els hàbits saludables, “sabent a tots el que menja i amb un raonament de base”. "Aprofitar els àpats per crear dinàmiques familiars té una incidència molt important en la nutrició", ha ressaltat.

En aquest sentit, ha assegurat que "l'única forma" de mantenir l'alimentació saludable al conjunt de la família és amb una "intervenció prolongada" amb què tots els membres puguin constatar els beneficis del canvi d'hàbits alimentaris. Per això ha fet una crida a desplegar estratègies similars a Nutriplat perquè el sistema sanitari pugui realitzar una intervenció familiar guiada i prevenir els casos d'obesitat.

Pel que fa al detall dels aliments, un any després de les primeres visites, els responsables de l'estudi van comprovar que va créixer un 20% el nombre de nens que consumien verdura dues vegades per setmana de manera regular, mentre que el consum dues racions diàries de fruita va passar del 27% dels nens a un 35%. Menys reeixida és la dada de consum de tres peces diàries de fruita, que només va créixer sis dècimes i va assolir el 6,5% dels nens.

En el cas dels fruits secs, els menors que consumien mínim dues vegades per setmana van passar del 29% al 41%. Pel que fa al consum de llegum més d'una setmana per setmana, el percentatge va créixer del 63% inicial al 72%. Pel que fa als cereals integrals mínim tres vegades setmanals, es va passar d'un 19% dels participants a un 32%, mentre que l'ús d'oli verge va créixer del 91% inicial al 96%.

En el cas del peix, els nutricionistes destaquen que ja tenia un consum elevat, amb un 70% dels nens menjant mínim dues vegades per setmana, però també es va incrementar fins gairebé el 77%. D'altra banda, els experts celebren que el consum de brioixeria industrial o galetes per esmorzar i/o berenar va passar de ser present en un 34,5% dels participants a reduir-se fins al 20%. També va baixar el consum de begudes ensucrades: a l'inici de l'estudi un 15% bevien quatre cops per setmana, mentre que al final eren un 8,3%.

La nutricionista de Sant Joan de Déu Dámaris Martínez ha assegurat aquest dilluns que els resultats assolits han complert les expectatives inicials, “perquè el plantejament era reforçar els hàbits saludables, un seguiment més gran de la dieta mediterrània i influir positivament sobre la prevalença del sobrepès o l'obesitat”. Tant Martínez com també la nutricionista Mireia Termes han ressaltat l'interès dels nens per ser partícips del canvi d'hàbits perquè fos amb coneixements adquirits.

Les especialistes han celebrat que les criatures van acabar sent tractores d'un canvi al conjunt de la família, on conviden a mantenir la tradició de determinades receptes -com la pasta amb sofregit o una paella d'arròs- sempre que es reflexioni si els ingredients són suficients per a un àpat complet o si és recomanable completar-lo amb hortalisses addicionals, com una amanida.