Muntatge amb imatge d'un mapa socioeconòmic de Catalunya. A la dreta, una imatge amb uns bitllets d'euro

Els tres pobles amb més índex socioeconòmic de Catalunya

El resultat d'un estudi de l'Idescat

Segons un estudi recent de l'Idescat (Institut d'Estadística de Catalunya), les localitats de Matadepera, Castellolí i Sant Just Desvern són els tres municipis de més de 500 habitants amb l'Índex Socioeconòmic Territorial (IST) més alt el 2021, amb un IST de 131,8, 126 i 124,6, respectivament.

A aquestes tres poblacions, els segueixen Tiana (124,6) i Sant Cugat del Vallès (124,5), per completar aquest privilegiat top 5. En canvi, el mateix informe assenyala que Barbens (52,9), Salt (60,2), Seròs (65,5), Sant Pere Pescador (65,9) i Ullà (66) són els municipis amb un IST més baix. Finalment, l'informe conclou que hi ha un total de 49 municipis que tenen un IST que supera en més de 20 punts percentuals la mitjana catalana, dels quals 13 es troben a les comarques centrals, 12 a l'àmbit metropolità i 10 a les comarques gironines. Per la seva banda, 31 municipis més es troben per sota de la mitjana.

Els tres pobles que ocupen el podi

Matadepera es troba a la comarca del Vallès Occidental, dins la província de Barcelona. Amb els seus 10.000 habitants -alguns d'ells influents multimilionaris-, la seva proximitat amb Terrassa i Sabadell, i el fet que bona part del terme municipal està format per massa forestal, han convertit aquest municipi en una zona residencial, però la història i l'entorn demostren l'activitat que va conduir l'economia local fins ben entrat el segle XX: vinyes i oliverars, carbó, i la indústria dels maons, teules i vidre.

Per la seva banda, Castellolí és a la comarca de l'Anoia, a la província de Barcelona. Disposa de poc més de 500 habitants i les ruïnes del Castell d'Aulí (o Castellolí) estan considerades com una de les set meravelles del patrimoni cultural de la Conca d'Òdena, escenari de grans batalles i importants actuacions en defensa de la vall del Llobregat, que avui dia són de visita inexcusable quan un arriba al poble. Documentat ja l'any 1003, aquest castell conserva una cisterna rectangular antiga, els murs d'algunes estances i les ruïnes d'una antiga església amb bona part de l'absis.

Finalment, Sant Just Desvern supera els 17.000 habitants i està situat a la comarca barcelonina del Baix Llobregat, al vessant SW de la serra de Collserola. Una població que es va formar al voltant de l'església parroquial, a prop de la qual hi ha la casa del comú. La part més antiga és a prop de l'antic camí ral -carrer del Raval, sota el turó de Ramoneda, i de Badó-. Hi ha cases de planta i pis amb jardí; entre aquest nucli i la carretera, s'ha format un eixample amb carrers de quadrícula, paral·lels -les primeres cases es van construir a principis del segle XX-, com una mena de ciutat jardí estat sotmesa a un procés de renovació urbana, amb la substitució de cases baixes per blocs d'habitatges.