Muntatge d'un home alegre celebrant una cosa positiva. De fons, difuminat, el lloc de treball a què fa referència la notícia

El treball del futur... i del present: El sector que més creix a Catalunya

Un sector creix clarament a Catalunya i cada cop faran falta més professionals

En una època d'incertesa és important que els joves es formin en aquells llocs de treball que tinguin més futur. Hi ha molts sectors que van a l'alça. I molts estan al sector tecnològic i en tot el que se'n deriva. Un dels que creix més, especialment a Catalunya, és el sector dels videojocs.

La indústria del videojoc segueix en auge a Catalunya i el 2021 ja duplicava la facturació de cinc anys abans. Mentre que el 2016 el sector representava al voltant del 0,13% del PIB del país, amb 298 milions d'euros de negoci, cinc anys després la xifra ja pujava al 0,25% (660 milions), segons el llibre blanc de la indústria catalana del videojoc, del departament de Cultura. L'informe reflecteix que més de la meitat dels productes que surten d'estudis del país (53%) van incorporar el català el 2021, un percentatge que, segons el Govern, ja arriba al 60% aquest any.

Diversos actors del sector coincideixen a projectar unes perspectives de futur “molt bones”, amb el repte de resoldre els problemes per trobar certs perfils professionals. La facturació de la indústria ha crescut entre un 10% i un 20% interanual els últims cinc anys a Catalunya, que és la comunitat autònoma amb més pes a l'Estat. En aquest sentit, fa dos anys, el 51,5% del volum generat a Espanya ha sortit d'empreses catalanes, en la línia d'anys anteriors.

Perspectives de continuar creixent

La directora general d'Innovació i Cultura Digital, Marisol López, vaticina en una entrevista amb l'ACN que la facturació continuarà creixent els propers anys "sabent que hi han entrat empreses potents i que les que hi ha estan creixent". "S'estan desenvolupant jocs que estem segurs que l'any que ve ho petaran molt", continua.

En conjunt, la directora general és molt optimista respecte al futur del sector i diu estar fins i tot “sorpresa” amb el seu creixement en els darrers anys. López es felicita especialment de la transformació que ha experimentat en pocs anys, passant de ser un sector "molt atomitzat" i d'empreses petites , en l'actual teixit més professionalitzat, amb una oferta formativa àmplia i un mercat consolidat, amb fires i esdeveniments molt importants.

"Aquesta conjunció ha estat multiplicadora". Barcelona, ​​un dels grans "pols de desenvolupament" europeus pel videojoc Alhora, també en declaracions amb l'ACN, el secretari general de l'Associació de Desenvolupadors i Editors de Videojocs a Catalunya (Devicat), Iván Fernández Lobo, creu que Barcelona s'està convertint "en un dels pols de desenvolupament més importants" del sector tant a nivell europeu com mundial. La "facilitat per atraure talent" de la ciutat i la feina de l'última dècada amb "iniciatives catalanes d'enorme qualitat que s'han consolidat" ha fet, al seu parer, que més empreses aterrin al país.

Parlen els germans Terris, pioners en aquest camp

En aquest sentit, els creadors de l'estudi català Alike Studio, els germans Marc i Xavi Terris, creuen que des que van començar amb el projecte fa una dècada, han aparegut molts "estudis de qualitat" i s'han establert empreses de fora, que han contractat gent catalana. En aquests anys, "s'ha despertat l'interès" en moltes persones per treballar a la indústria del videojoc, en paraules de Xavi Terris.