Un dels errors més comuns que cometen els espanyols en traduir del català és la traducció literal de paraules i expressions que tenen un significat diferent en tots dos idiomes. Per exemple, traduir "fer-se càrrec" com "hacerse cargo" pot semblar correcte, però en català pot referir-se a assumir responsabilitats de manera diferent de com s'entén en espanyol. Les frases idiomàtiques o expressions pròpies del català moltes vegades perden el sentit quan es tradueixen paraula per paraula a l'espanyol.
Això pot generar confusions o interpretacions incorrectes del missatge original. Un altre error molt habitual és la interpretació errònia de falsos amics, paraules que semblen tenir el mateix significat en tots dos idiomes però que, en realitat, tenen matisos diferents.
Aquest tipus d'errors no només afecta la precisió de la traducció, sinó que pot distorsionar el sentit del text. Cosa que ressalta la importància de conèixer bé les diferències lingüístiques i culturals entre ambdues llengües. A més, algunes traduccions també van relacionades amb la manca de cultura i coneixement de la llengua catalana, amb aquest cas en què tradueixen malament l'emblemàtica sopa de galets.
La surrealista traducció
A través de la xarxa social X (Twitter) veiem diferents casos en què ciutadans catalans expliquen vivències i ens ensenyes casos de traduccions gracioses. Un d'aquests és el que ens ha ofert 'naidelpou' a través d'un tuit on podem veure com en espanyol es refereixen a la 'sopa de galets'. La traducció és més que surrealista, ja que es tracta d'una reinterpretació sense cap sentit que no té res a veure amb aquest emblemàtic menjar tradicional a terres catalanes.
I és que a la pàgina web de 'wikipedia' podem veure com es refereixen a aquest plat com a sopa de macarrons de Nadal, una traducció que ha enfadat l'usuari. "Estàvem buscant la diferència entre el cuit i l'escudella i carn d'olla i ens hem trobat amb això. Sopa de macarrons??? Cada dia odiant més els espanyols", afegia al seu tuit indignat.
La sopa de galets és un plat tradicional de la cuina catalana, especialment popular durant les festes nadalenques. Es tracta d'una sopa feta amb brou de carn, que normalment inclou ingredients com pollastre, vedella, porc i de vegades fins i tot botifarra.
L'element distintiu d'aquesta sopa són els galets, un tipus de pasta en forma de cargol de grans dimensions. Els galets solen ser prou grans com per poder emplenar-los amb una barreja de carn picada, cosa que li dóna al plat una textura rica i un sabor profund. Aquest plat se serveix típicament com a primer plat als àpats festius, aportant calidesa i confort a les taules familiars.