Una dona amb expressió de sorpresa o ensurt davant d'una imatge de pa amb tomàquet.

Un pa amb tomàquet desastrós a Madrid: 'Està tot perdudíssim'

Un usuari mostra un plat a Madrid i les xarxes esclaten

La societat catalana és plena de tradicions i rituals típics que enamoren tots els habitants de Catalunya. Els castellers, la castanyera o Sant Jordi són costums que enorgulleixen i formen la identitat catalana. Com a bon país, també té els seus plats tradicionals com els calçots, els panellets o el pa amb tomàquet.

Pels catalans, aquest últim no és un plat més. De fet, és una d'aquelles joies gastronòmiques que ha passat de generació en generació i simbolitzen la senzillesa i l'autenticitat de la cuina. Es prepara amb cura: una llesca de bon pa, refregada amb tomàquet madur, un rajolí d'oli d'oliva verge extra i un toc de sal.

El pa amb tomàquet desastrós en un hotel de Madrid

El plat és una mostra de la tradició culinària catalana i, com a Catalunya, no es reprodueix enlloc millor. Així ho ha demostrat un hotel de Madrid, que després de la viralització del plat a les xarxes socials, ha rebut moltes crítiques sobre els ingredients. En un cartell damunt una olla posa exactament com s'ha de preparar l'aliment per menjar-lo bé.

El problema comença quan es veu el tomàquet que dona l'hotel per fregar al pa. Aquest, en lloc de ser un tomàquet tallat per la meitat, és tomàquet triturat com si fos una sopa. Si l'ingredient clau falla, la tradició es perd i el resultat canvia completament de gust.

Mans preparant pa amb tomàquet.
Una persona fregant el pa amb un tomàquet | Getty Images, Arnau2098

La reacció de la xarxa al plat

Les xarxes socials han esclatat contra l'error de l'hotel. Molts seguidors catalans han alçat la veu contra la mala reproducció de la tradició i han compartit indignats la publicació als seus perfils personals. "Encara sort que no van posar tomàquet fregit!", "Gaspatxo al pa? Estem bojos o què?", "Això ho han fet des del primer dia de la creació: apropiar-se de tot el que els ha convingut per crear 'Espanya'" o "O podeu introduir directament la torrada a la sopa de tomàquet que us hem preparat, i així acabem abans" són alguns dels comentaris.

Una distracció que fa mal

L'enrenou que ha generat aquesta reproducció del pa amb tomàquet a Madrid reflecteix l'amor dels catalans per la gastronomia i el pilar per a la identitat cultural que suposa. Quan un plat tan simple, però tan arrelat per a Catalunya, és alterat de manera tan visible, per a molts es tracta, fins i tot, d'una manca de respecte per allò que simbolitza.

Aquest error significa un senyal de desconnexió d'Espanya amb la cultura i les tradicions catalanes. El respecte per Catalunya també es basa en aquests detalls. El pa amb tomàquet és molt més que un àpat, és un símbol d'identitat, un record, un tresor.