Un grup de 4 homes menjant un arròs en un restaurant

El nou producte de l'Arrossera del Montsià que triomfa als restaurants

El primer tiratge és de 30.000 unitats

Endur-se el menjar que ha sobrat d'un dinar en un restaurant és una acció contra el malbaratament alimentari, però pot ser poc sostenible si es fa amb recipients d'un sol ús que s'acaba llançant en arribar a casa. Per combatre el malbaratament dels aliments i reforçar encara més l'economia circular, la Cambra Arrossera del Montsià promou una carmanyola feta amb Orysite, el material alternatiu al plàstic, fet amb closca d'arròs, que va idear la cooperativa.

Els primers 30.000 tàpers s'han distribuït als establiments adherits a la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT). "És un envàs amb valor afegit, sostenible i reutilitzable", ha remarcat Arantxa Codorniu Castelló, presidenta de la FIHRT Terres de l'Ebre. La Cambra Arrossera del Montsià va presentar el material Oryzite el 2021, després d'una dècada de recerca i desenvolupament. El casc de l'arròs, l'únic residu d'aquesta producció agroalimentària, ha esdevingut una alternativa al plàstic.

Es pot utilitzar per fabricar tota mena d'objectes i en tots els sectors, des de l'automobilístic, la logística, la cosmètica, el tèxtil, l'embalatge o el mobiliari, entre molts altres. La producció d'unes 60.000 tones d'arròs cada campanya permet a l'arrossera produir 14.000 tones d'Oryzite a l'any.

La Cambra ja va ser distingida per aquesta proposta per la Unió Europea amb un premi a la millor cooperativa en economia circular i bioeconomia, el 2021. "Li dóna importància al territori, a la producció de quilòmetre zero i al producte de proximitat, ia més, a Europa també ens ho valoren”, ha destacat l'adjunt a direcció de la Cambra Arrossera del Montsià, Jeroni Fargas.

Una aplicació pròpia per a l'Orozyte

Fer envasos sostenibles va ser una de les principals possibilitats que tenia l'Oryzite i que l'arrossera del Montsià i l'emprenedor Ivan Ganduixer van posar sobre la taula a la presentació del material. Des d'aleshores, com ha apuntat Fargas, la cooperativa ha buscat la manera que aquest producte "revolucionari i sostenible" es pogués "aplicar al canal d'alimentació" i es vinculés del tot al món de l'arròs.

A través d'Ecogots va sorgir la idea de crear un tàper, un envàs per al menjar per emportar dels restaurants que "ràpidament" va generar "molt interès" entre els membres de la Federació d'Hostaleria de Catalunya amb què col·labora 'Arrocera. Ecogots ha fabricat la carmanyola i l'ofereix en diferents colors i capacitats.

Els qui han distribuït la Cambra del Montsià gratuïtament porten el distintiu de l'Arròs Montsià i uns dibuixos del gra d'arròs. És gris i té una tapa blava, mantenint els colors corporatius de la marca. Ecogots disposa d´una àmplia gamma de productes produïts amb el material fet de casc d´arròs de l´Arrocera del Montsià.