Des de fa força temps ha quedat clar ja que el gremi dels cambrers és un dels més maltractats a Espanya. Sobretot si ens referim a condicions laborals ia explotació per part dels propietaris de bars i restaurants. Eternes hores de treball que habitualment sobrepassen el límit legal i que, a més, després són recompensades per una ínfima quantitat monetària que tampoc no s'ajusta al que estableix la llei.
Així i tot, a molts no els queda cap altra que seguir empassant-se, ja que d'aquest mínim salari depèn la seva estabilitat econòmica. No obstant això, d'altres, els que sí que s'ho poden permetre, per la circumstància que sigui, decideixen abandonar quan el cos en diu prou. Però, quan ho fan, arriben encara més problemes.
És el que li ha passat, per exemple, a Ibra. El compte de Soy Camarero a X ha publicat una captura de pantalla d'una conversa entre aquest empleat i el seu excap. El protagonista li escriu per informar-lo que acudirà a la tarda per tancar els acords de la seva sortida de l'empresa, però el propietari li assegura que no només no li pagarà liquidació, sinó que és ell qui deu diners a l'empresa i no al revés.
"Em deus tu a mi 265€; però bé, ho deixarem així", escrivia el cap. Si bé és cert que el cambrer havia signat la baixa voluntària i que, en aquests casos, hi ha una lleugera possibilitat que la indemnització surti en termes negatius, això no és gaire habitual. Ni tampoc lògic.
Quan puc deure diners a l'empresa?
En general, si firmes una baixa voluntària després d'haver superat el teu període de prova, l'habitual és que l'empresa et pagui la liquidació, que inclou salari pendent, vacances no gaudides i altres drets econòmics. No obstant això, podries deure diners a l'empresa en casos específics, com si has signat algun acord que impliqui el reemborsament de despeses de formació que l'empresa hagi cobert o si has rebut un avenç salarial. A més, es podrien aplicar penalitzacions si existissin clàusules de permanència o compromisos contractuals.
D'altra banda, si no dónes els 15 dies de preavís en presentar la teva baixa voluntària, l'empresa podria descomptar-te els dies no preavisats de la liquidació final. Aquest preavís està establert a la normativa laboral o al teu conveni col·lectiu, i si no ho compleixes, l'empresa té dret a compensar-se amb l'equivalent a aquests dies no treballats. El descompte sol aplicar-se sobre el salari corresponent als dies de preavís que no hagis complert, però no implica que hagis de fer diners addicionals a l'empresa fora d'aquest concepte.