Aquest dimecres passat, 10 de juliol, la família Reial ha presidit la cerimònia de lliurament dels Premis Princesa de Girona 2024 al Palau de Congressos Costa Brava de Lloret de Mar, en el marc de dos dies d'activitat amb els diferents programes de la Fundació.
Cada any per aquestes dates, es coneixen els Premis Princesa de Girona que compten amb cinc categories destacades: Art, CreaEmpresa, Investigació, Social i Internacional. Els nominats són joves que destaquen per una trajectòria brillant, constant i decidida. A més, lideren projectes i iniciatives amb una voluntat clara d'induir canvis a la nostra societat, a través de la cooperació i l'esforç. La cerimònia de lliurament dels guardons està presidida per SS.MM. els Reis i compta també amb la presència de S.A.R. la Princesa d'Astúries i de Girona i la Infanta Sofia.
El Jurat està compost per experts en diverses disciplines que compten amb un acreditat prestigi acadèmic i professional. Aquests membres representen els valors que els Premis volen evidenciar davant dels joves i la societat. El guardó té una dotació econòmica de 20.000€ i els joves reconeguts reben una escultura dissenyada en exclusiva pel premiat a Art Juan Zamora.
Les begudes que reclamen els reis
Durant aquests dies per terres gironines, i segons una informació de l'escriptora i periodista catalana Pilar Eyre, els reis acostumen a seguir un protocol personal, que esdevé un ritual indispensable. Un d'aquests aspectes és la sol·licitud de Felip VI de tenir a la seva disposició suc de tomàquet en tots els actes institucionals. Aquesta elecció, segons Eyre, no es deu únicament pel seu gust, sinó perquè el rei considera que li proporciona la substància necessària que li permet mantenir-se ferm durant esdeveniments llargs on no hi ha temps material per menjar. La periodista ha assegurat que "El rei pren només suc de tomàquet, perquè com sap que no poden estar menjant, picar de les safates, almenys és una mica com d'aliment, que així l'ajuda a aguantar".
En qualsevol cas, però, el rei no és l'únic que exigeix la presència de la beguda que considera indispensable per a la seva supervivència en aquests tipus d'actes, doncs Letizia també té el seu propi caprici. En el seu cas es tracta, ni més ni menys, que de Vichy Català. Segons la mateixa Eyre, la reina el pren durant els menjars, com a aperitiu o fins i tot com a copa en esdeveniments socials.