Un estudi revela que el consum lleu i moderat de vi s'associa amb un menor risc de complicacions cardiovasculars. El treball l'han liderat investigadors de la Universitat de Barcelona, el Clínic-IDIBAPS, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i la Universitat de Navarra (UNAV).
En concret, mostra que el consum lleu de vi -entre una copa a la setmana i menys de mitja al dia- disminueix el risc de tenir una complicació cardiovascular en un 38%, però aquesta reducció arriba al 50% quan el consum és moderat - entre mitja copa i una copa al dia-. No obstant això, quan el consum sobrepassa una copa al dia, l'efecte protector desapareix.
El mètode usat
El treball, publicat a la revista 'European Heart Journal', es basa en l'anàlisi d'un biomarcador del consum de vi, l'àcid tartàric present en el vi, en 1.232 participants en el projecte PREDIMED, un estudi epidemiològic de gran abast científic en nutrició sobre els efectes de la dieta mediterrània en la salut cardiovascular.
Segons els investigadors, no hi ha dubte que el consum excessiu d'alcohol té unes conseqüències greus sobre la salut. Asseguren que prendre vi de manera moderada i responsable continua sent objecte de debat entre la comunitat científica.
Afegeixen que els resultats d'aquest estudi i altres haurien d'ajudar a posicionar el consum moderat de vi "en el lloc que li correspon, com un element de la dieta mediterrània".
Els investigadors expliquen que els resultats contraposats sobre els efectes en la salut que té el consum moderat de begudes alcohòliques podrien explicar-se per "possibles errors" en els registres de consum de vi.
Així, els estudis epidemiològics que avaluen quin paper té el vi en la taxa d'esdeveniments cardiovasculars solen basar-se en informació autodeclarada sobre el seu consum. En aquest sentit, puntualitzen que són dades fiables però subjectes a errors de mesura a causa de records inexactes o percepcions esbiaixades sobre la conveniència social de beure begudes alcohòliques.
Davant d'això, els investigadors del nou treball van mesurar el consum de vi mitjançant enquestes de freqüència d'ingesta d'aliments, que van confirmar amb un biomarcador "objectiu": la concentració en l'orina d'àcid tartàric. Aquesta és una molècula que es produeix sobretot en el raïm i que altres espècies vegetals rarament sintetitzen.
Les conclusions dels resultats
Amb aquesta metodologia, l'estudi ha analitzat el consum de vi i l'evolució cardiovascular d'una cohort de pacients que formen part de PREDIMED.
En total, s'han avaluat a 1.232 persones, incloent 685 que van tenir alguna incidència cardiovascular (mort, infart de miocardi, accident cerebrovascular o insuficiència cardíaca) i 625 que es van seleccionar de manera aleatòria. Els investigadors també adverteixen que sempre que es parla d'un consum moderat de vi és amb els àpats o menjars, mai entre hores.
Malgrat les conclusions, els investigadors apunten que el disseny observacional de l'estudi limita la capacitat per establir causalitat i per això és necessari realitzar més investigació. En aquest sentit, apunten a dues vies d'actuació potencials.
La primera tractaria el disseny d'estudis aleatoritzats d'intervenció nutricional, mitjançant l'assignació a l'atzar de participants en grups amb un consum de vi diferent. La segona seria estudiar els mecanismes d'aquests efectes protectors del vi sobre el sistema cardiovascular, com investigacions sobre el poder antiinflamatori dels polifenols del vi.