Una dona cobrint-se la cara amb les mans i una persona sostenint un telèfon mòbil amb una icona de cadenat a la pantalla davant dun ordinador portàtil.

Una estafa bancària molt perillosa: 'Et pot deixar sense...'

Les ciberestafes són el segon delicte més denunciat pels espanyols

Les estafes s'han multiplicat aquests darrers anys amb l'auge de les tecnologies. Tots els avantatges que et poden aportar els nous programes de seguretat, els tomben els nous virus i enganys. La ciberseguretat és un dels camps que més han de millorar actualment.

Un dels sectors més afectats a causa d'aquest increment de la inseguretat digital són les persones grans, les quals fa anys que ho paguen tot cara a cara i no han rebut cap curset per entendre les noves tecnologies. Unes de les estafes que són més habituals són les bancàries, la finalitat de les quals és treure tots els diners del compte de la víctima.

El "keylogging", la nova estafa bancària

Aquests darrers dies ha sorgit un nou intent de robatori dels lladres. Concretament, estem parlant del “keylogging”. Segons els experts, aquest consisteix a monitoritzar les pulsacions de cada tecla de l'ordinador per registrar-les a l'ordre correcte i així poder conèixer les claus dels comptes bancaris dels particulars.

El principal problema és que és molt difícil de detectar perquè és molt poc intrusiu. De fet, et pot deixar sense diners sense que tu t'assabentis de res. A més, els antivirus solen passar-los per alt.

El robatori es produeix mitjançant la instal·lació d'un programari o maquinari als dispositius afectats. Després, mitjançant phishing s'utilitzen correus electrònics, missatges de text, trucades telefòniques o llocs web fraudulents per aconseguir les dades personals dels usuaris.

Com evitar aquesta estafa?

Per intentar esquivar aquesta estafa cal activar l'autenticació de dos factors als comptes. És essencial, no fer clics a enllaços d'arxius de les teves xarxes que puguin semblar perillosos. Així mateix, es recomana revisar diàriament les transaccions del banc per detectar i denunciar moviments desconeguts.

Mans escrivint en un teclat amb un camp de contrasenya i una icona de cadenat.
La importància de tenir una bona contrasenya | Canva, XCatalunya

Tenir una bona contrasenya és clau perquè sigui més difícil de caure al “keylogging”. És força habitual que les persones grans tinguin claus fàcils perquè la família les ajudi, però és recomanable posar-la igualment difícil i després anotar-la en un paper.

Les ciberestafes, el segon delicte més denunciat pels espanyols

Els ciberrobatoris són una gran preocupació per als que garanteixen vetllar per la seguretat del país. De fet, segons el CIS, les ciberestafes ja són el segon delicte més denunciat.

La meitat dels espanyols ja han estat víctimes d'un intent de frau en línia. Qualsevol que utilitza internet pot caure al parany i per això cal prendre les precaucions recomanades. Perquè com diuen bé les àvies “Home previngut, val per dos”.