Diverses botifarres d'ou en una cistella

Quin dia és el Dijous Gras 2024 i quins són els menjars tradicionals?

És un dia molt especial abans de Carnaval

El Dijous Gras, una festivitat molt esperada a Catalunya, se celebra aquest 2024 el 8 de febrer , marcant l'inici dels festius de Carnaval. Aquest dia, conegut també com 'Dijous llarder', és sinònim d'alegria i convivència, però sobretot és una jornada dedicada al gaudi culinari abans d'endinsar-se a la Quaresma, temps de reflexió i moderació. Tot i això actualment els costums s'han anat relaxant i tant aquesta festivitat com especialment la Quaresma es viuen més de forma festiva que estrictament religiosa.

D'on prové aquesta tradició?

Amb una història que es remunta a l'Edat Mitjana, el Dijous Gras és una tradició que ha perdurat i evolucionat amb el pas dels anys. Originalment, aquesta festivitat servia com una oportunitat per celebrar un gran banquet que incloïa aliments prohibits durant la Quaresma, com la carn de porc, que era un element central a la dieta de l'època. Avui, tot i que les pràctiques de dejuni i abstinència no són tan estrictes, l'esperit festiu i gastronòmic continua viu, especialment a Catalunya”.

Els menjars típics d'aquest dia reflecteixen l'abundància que caracteritza el Dijous Gras. La botifarra d'ou és un dels plats estrella, un embotit elaborat amb ou que es consumeix tradicionalment en aquesta data. Sol o en truita. Amb ella, la coca de llardons s'erigeix ​​com un altre element imprescindible del dia. Aquesta preparació, que combina ous, sucre, llardons i llavors de pinyó, ofereix un sabor únic que delecta els paladars més exigents.

L’art de fer la botifarra

Activitats

Les places i els mercats, especialment en zones rurals, s'omplen de vida, amb concursos de cuina, degustacions i activitats que fomenten la unió i l'alegria col·lectiva. Els venedors es disfressen i les aromes dels plats tradicionals omplen l'aire, convidant locals i turistes a submergir-se en l'experiència culinària que ofereix Catalunya.

Als municipis catalans, cada mercat i cada llar es prepara per rebre amics i familiars, amb la gastronomia com a protagonista. Les receptes es transmeten de generació en generació, i encara que cada família té un toc secret, l'essència dels plats roman. La tradició també s'adapta als nous temps, amb cuiners i xefs locals, reinterpretant els clàssics i oferint noves versions que respecten la base tradicional però sorprenen amb innovacions creatives. També els bars i restaurants més tradicionals ofereixen als clients les versions clàssiques d'aquests plats.

L´impacte econòmic d´aquesta festivitat és també significatiu. Els supermercats i petits comerciants es preparen amb antelació, assegurant que hi hagi prou productes disponibles per satisfer l'alta demanda. Les promocions i descomptes són comuns, i els negocis aprofiten per mostrar el millor dels seus productes i serveis.