Un home i una dona d'esquena l'un a l'altre amb els braços plegats, tots dos vestits amb camises de mezclilla, amb un paisatge de camp i un riu darrere seu, i dues banderes regionals a la part superior.

El debat definitiu entre paella valenciana i paella catalana: Dos experts parlen

Paella valenciana vs paella catalana: Descobreix les Diferències i Similituds

La paella és, sens dubte, un dels plats més emblemàtics de la gastronomia. Tot i això, sota aquest nom s'agrupen diverses preparacions que varien segons la regió i la tradició. Dues de les variants més destacades són la paella valenciana i la paella catalana, cadascuna amb les seues pròpies característiques i seguidors apassionats. Però, en què es diferencien realment i què les fa úniques?

Orígens i tradicions

La paella valenciana té els seus orígens a les zones rurals de València, on els pagesos cuinaven amb ingredients disponibles al seu entorn. La recepta tradicional inclou arròs de gra curt, pollastre, conill, mongetes tendres (bajoqueta), garrofó i, en ocasions, cargols. El safrà és un ingredient essencial que aporta el característic color daurat i un sabor inconfusible. Es cuina en una paellera àmplia sobre foc de llenya, preferiblement de taronger, fet que afegeix un toc fumat al plat. El socarrat, aquesta capa d'arròs lleugerament torrat al fons de la paellera, és considerat un tresor culinari pels valencians.

Per altra banda, la paella catalana és una interpretació que reflecteix la diversitat gastronòmica de Catalunya. Encara que no existeix una recepta única, és comú trobar paelles que combinen mar i muntanya, barrejant mariscs frescos com gambes, musclos i calamars amb carns com a pollastre i porc. El sofregit català sol incloure ceba, tomàquet i all, i es fa servir brou de peix o fumet per realçar els sabors marins. L'ús d'herbes aromàtiques com el romaní i la farigola és més freqüent, aportant matisos diferents del plat.

Una paella tradicional amb arròs, verdures i carn en una paella gran amb una nansa vermella sobre una superfície de fusta.
Paella Valenciana | Joan Ferrus Llopis

Ingredients i preparació

Una de les principals diferències rau en els ingredients i la seva preparació. Mentre que la paella valenciana es manté fidel a una recepta tradicional i estricta, la paella catalana és més flexible i oberta a la innovació. Aquesta darrera reflecteix la influència d'una cultura gastronòmica que no té por d'experimentar i adaptar plats als productes locals disponibles.

La preparació de la paella valenciana és quasi un ritual. Es comença sofregint les carns, després s'hi afegeixen les verdures i finalment l'arròs, tot assaonat amb safrà i pebre vermell. El brou s'afegeix amb precisió per aconseguir la textura perfecta de l'arròs.

A la paella catalana, el procés és més adaptable. S'elabora un sofregit amb ceba, tomàquet i all, al qual s'incorporen els mariscs i les carns segons la preferència. L'ús de brou de peix intensifica el sabor i les herbes aromàtiques afegeixen complexitat al plat.

El debat culinari

El debat entre les dues versions no és només culinari, sinó també cultural. Els puristes de la paella valenciana argumenten que la seua recepta és l'autèntica i que qualsevol alteració és una desviació que desvirtua el plat original. Afegir ingredients com pèsols, xoriço o fins i tot marisc és vist gairebé com una heretgia. Per ells, la paella és un símbol d'identitat que cal preservar tal com és.

Per part seva, els defensors de la paella catalana i altres variants sostenen que la cuina és un art viu i en constant evolució. Consideren que adaptar receptes tradicionals als productes i gustos locals no només és vàlid, sinó també necessari per mantenir la gastronomia rellevant i dinàmica. La inclusió de marisc i combinacions innovadores a la paella és vista com una manera d'enriquir el plat i oferir noves experiències als comensals.

Opinions d'experts

Experts en gastronomia ofereixen perspectives que ajuden a entendre aquest debat. Ferran Adrià, reconegut xef català, ha expressat que el que és important a la cuina és la qualitat dels ingredients i la passió en preparar-los, més que seguir al peu de la lletra una recepta tradicional. Creu que la millor que ha provat és a Alacant. D'altra banda, mestres paellers valencians com ara Rafael Vidal defensen la importància de preservar la recepta original per mantenir viva una tradició que és part del patrimoni cultural de la regió.