D'entre tota la multitud de llaunes de conserva que brollen als passadissos dels supermercats, n'hi ha una la transcendència de la qual entre els consumidors espanyols és àmpliament superior a la resta: la tonyina. És complex, o pràcticament impossible, no trobar una llar on aquest aliment estigui present reposant a l'armari o a la nevera. I és força normal, ja que la tonyina és àmpliament rica, els seus beneficis són múltiples i, a més, es pot emprar en diverses receptes.
No obstant això, com tot a la vida, el seu consum en excés pot acabar sent perjudicial per a la salut. De fet, els experts recomanen no ingerir més de dues llaunes a la setmana. D'altra banda, no totes les marques que es dediquen a la venda de la tonyina ofereixen el mateix producte al 100%.
Per això, és important aturar-nos a revisar què ens ha d'oferir cadascun per tal d'oferir-li la millor opció a la nostra salut. I l'OCU ha volgut estalviar-nos la feina i ha dut a terme una exhaustiva anàlisi de 32 marques diferents de tonyina en llauna per poder determinar quines són les més recomanables. I, en termes generals, han establert que a Espanya hi ha una bona qualitat d'aquest tipus d'aliments.
Per fer-ho, han analitzat diversos aspectes com l'aparença, el contingut de mercuri, la quantitat de sal, la frescor i l'exactitud de l'etiquetatge. I hi ha dues marques la puntuació de les quals s'ubica a cotes superiors a la d'altres del mercat. Són, de fet, dues marques blanques: Hacendado de Mercadona i Sal de Plata d'Aldi.
El primer ha obtingut una puntuació de 85 punts sobre 100 i destacada per la gran quantitat (i qualitat) de peix i els mètodes de conservació emprats. A més, és una opció econòmica, ja que el preu del pack de sis llaunes és de 5,25 euros. El d'Aldi, per la seva banda, té un puntet més que la de Mercadona i el seu gran potencial resideix en la textura suau i el sabor intens.
Els beneficis de consumir tonyina
La tonyina clara en oli ofereix diversos beneficis nutricionals. És una excel·lent font de proteïnes d'alta qualitat, essencials per al desenvolupament i la reparació de teixits. És ric també en àcids grassos omega-3, contribueix a la salut cardiovascular en reduir el colesterol dolent (LDL) i els triglicèrids.
A més, la tonyina aporta vitamines com la D i B12, que són crucials per a la salut òssia i la funció nerviosa. L'oli de conserva millora l'absorció d'aquestes vitamines i també actua com a conservant natural, mantenint la frescor de la tonyina durant més temps.