Prestatges de supermercat plens de diferents marques i tipus de margarina i mantega en envasos de plàstic.

La millor mantega de supermercat segons l'OCU

Les conclusions de l'estudi sorprendran els amants d'aquest aliment

La mantega s'ha convertit en un dels aliments que amb més regularitat habiten a les neveres de les llars de tot el món. La seva gran versatilitat la permet estar present en receptes de tota mena. No obstant això, no qualsevol val; cal saber escollir quina és la mantega més adequada per al consum, perquè no totes ho són.

De fet, un recent estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha revelat que la gran majoria de mantegues accessibles al supermercat tenen tocs perjudicials per a la nostra salut. En aquest ordre d'idees, aquesta entitat ha pretès elaborar un rànquing de les mantegues més recomanables per al consum. Ho ha fet basant-se en alguns criteris com ara la composició nutricional i la presència d'additius no desitjats.

Llesca de pa amb mantega untada i un ganivet sobre una taula de fusta.
Llesca de pa amb mantega untada i un ganivet sobre una taula de fusta. | OCU

L'OCU, doncs, ha analitzat exhaustivament 63 marques de mantega i, de totes, només en recomana una. Les altres, com dèiem, inclouen algun ingredient que no acaba de ser benèvol per al nostre benestar. Aquesta és l'Únicla, produïda per l'empresa gallega Feriaco.

Aquesta mantega destaca per la seva gran aportació nutricional, obtenint 43 punts sobre 100. Té 82 grams de greix, dels quals 58,8 grams són saturats, 4,1 grams són poliinsaturats i 18 grams són monoinsaturats. És ressenyable també el baix contingut en sal i l'absència de sucres afegits. A més, la seva producció es duu a terme amb primera matèria de granges certificades en benestar animal.

La pitjor del rànquing

A l'altra banda de la balança, l'opció menys recomanable, segons aquest estudi de l'OCU, és, sens dubte, la mantega light amb sal del Carrefour, amb una puntuació escassa de 18 punts sobre 100. L'Organització l'ha catalogat, literalment, com una "molt mala elecció". Ho és perquè té un 61% de matèria grassa; A més, a nivell nutricional li han adjudicat una única estrella i mitja sobre cinc.

D'altra banda, l'OCU ha volgut brindar algunes pautes per poder triar bé quina mantega escollir quan acudim al supermercat. Cal tenir en compte aspectes com el contingut de greixos, sal, sucre i altres additius, així com la puntuació Nutriscore.

Envàs de mantega light amb sal de 250 grams del Carrefour
Envàs de mantega light amb sal de 250 grams del Carrefour | Carrefour

Això sí, no ens hem de refiar de la paraula light. Per molt saludable que sembli, també té aspectes negatius. En el cas de les mantegues, sense anar més lluny, poden incloure colorants, emulsionants i espessidors.

I, per si això no fos poc, l'OCU també recomana no abusar del consum de la mantega. De fet, en aquesta línia, desaconsellen rotundament menjar-la diàriament pel poc saludable que pot resultar això per als nostres cossos.