Muntatge amb imatge d'una zona d'aparcament ia la dreta un dibuix amb un munt de monedes

La ciutat turística que vol fer caixa amb l'aparcament

Els Ajuntaments segueixen buscant maneres de generar diners perquè algú pagui la festa de despesa pública

L'Ajuntament de Sitges preveu implantar un sistema d'aparcament de pagament a diversos barris propers a l'estació de Renfe i algunes platges. La previsió del govern municipal és desplegar el primer trimestre d'aquest any diferents àrees de zona verda que acabin amb l'aparcament lliure i gratuït als carros del Poble-sec, les Cases Noves i els Plans d'Aiguadolç. Es veuran afectats fins a 23 carrers.

L'executiu sosté que la mesura és necessària perquè són carrers on els conductors fan aparcaments de llarga durada perquè sovint deixen el cotxe per agafar després el tren o per passar el dia a platges com Balmins, Aiguadolç o Sant Sebastià. El desplegament de la zona verda es farà de forma simultània a una ampliació de la zona blava a la zona comercial del Poble Sec, així com també està previst fer una reordenació de les zones de càrrega i descàrrega.

La decisió no ha estat gaire bé entre part del sector empresarial i turístic ja que consideren que mesures d'aquest tipus no ajuden.

La importància del turisme a Sitges

El turisme a Sitges ha mostrat senyals de recuperació i creixement en els darrers anys i mesures així ho poden frenar. L'estiu del 2021, la Regidoria de Turisme de Sitges va publicar un informe detallat sobre els indicadors turístics clau, incloent-hi el perfil del turista, la despesa i la valoració en línia de la destinació. Aquest informe forma part d'un esforç més ampli per incorporar la intel·ligència de mercat a la presa de decisions estratègiques per promoure un turisme sostenible i transversal.

Les dades principals de l'informe revelen que el perfil predominant del turista a Sitges és d'entre 35 i 54 anys, i encara que els turistes nacionals representen un 70,9% del volum de despesa, els turistes internacionals, que constitueixen un 29,1%, tendeixen a fer estades més perllongades. La valoració global de Sitges com a destinació turística va ser alta, amb una puntuació de 8,6, i va destacar l'amabilitat de la ciutadania i el transport públic, que va rebre una puntuació de 7,9. Tot i això, l'oferta d'aparcament va ser un dels aspectes menys valorats amb una puntuació de 5,2.

Qué hacer en 1 DÍA EN SITGES! ☀️ | España 🇪🇸

Pel que fa a l'ocupació hotelera, l'octubre del 2023, Sitges va assolir un 53,5% d'ocupació a les places hoteleres, amb una variació negativa en comparació de l'any anterior. De mitjana, durant l'agost del 2023, els turistes van passar 3,5 nits per persona als hotels de Sitges. El nombre d'establiments hotelers oberts l'octubre del 2023 es va estimar en 34, cosa que representa una disminució respecte a l'any anterior. El nombre total de places hoteleres ofertes va ser de 4.549.

Aquestes dades reflecteixen com el municipi ha aconseguit atraure una barreja de turistes nacionals i internacionals i està treballant activament per millorar l'experiència turística a la ciutat, tenint en compte tant els visitants com els residents locals.