Un grup de persones en un celler gaudint de menjar i Nadóre

Els cellers catalans s'apunten a l'enoturisme: Les millors propostes

Un estudi constata que la meitat dels cellers catalans ofereixen enoturisme, la majoria estrenats durant la darrera dècada

Un estudi de l´Escola d´Enoturisme constata que un 48% dels cellers catalans ofereixen activitats turístiques lligades al vi. Dels 918 cellers elaboradors repartits per tot arreu, 451 són visitables i ofereixen prop de 1.700 propostes diferents. L'anàlisi 'Wine Travel Observer' assenyala un “context optimista” per a un sector que té molt de camí per recórrer. L'investigador David Jobé apunta que la majoria de cellers s'han estrenat a l'enoturisme durant l'última dècada, i encoratja els cellers a anar més enllà dels tasts convencionals de vi:

“Cal un enoturisme més potent i transversal”. L'estudi també avisa que les empreses han de millorar els sistemes de reserva telemàtica, el detall de la informació de les activitats i les polítiques de cancel·lació . efectes de la pandèmia , que va obligar molts cellers a innovar i obrir nous espais per atraure clients.

“Identificar que la meitat de cellers ofereixen enoturisme és una dada que cal veure en un context optimista i ha de permetre treballar amb aquells que encara no han pensat en aquesta clau turística”, assenyala Jobé. Assegura que "l'activitat enoturística és a penes P3 si ens comparem amb l'edat que tenen les Denominacions d'Origen".

Per demarcacions, l'anàlisi presentada aquest dimecres a Vilafranca del Penedès mostra que Barcelona concentra 415 cellers, un 45% dels quals són visitables, mentre que a Tarragona n'hi ha 382 i un 47% ofereixen visites. En el cas de Girona, hi ha 66 cellers amb un 73% de casos amb propostes enoturístiques. A Lleida són 55 cellers i un 65% són visitables.

Pel que fa als tipus d'activitat, el 27% de l'oferta existent a Catalunya es focalitza en tasts de vins. El rànquing de preus d'aquestes visites bàsiques amb degustació és l'encapçalament Alella, amb un preu mitjà de 26 euros per persona. El segueixen Bages -21,3 euros-, Penedès -19,6 euros- i Priorat -19,5 euros-. Al final de la llista hi ha Tarragona -11,8 euros- i Conca de Barberà -9 euros-.

Les 5 millors propostes a Catalunya

Catalunya ofereix una gran selecció d'experiències d'enoturisme que combinen la degustació de vins amb activitats culturals, esportives i de benestar. Aquí tens un resum de cinc propostes enoturístiques en un entorn privilegiat:

 • Cava & Hotel Mastinell a Penedès: Una experiència completa que inclou des de viatges amb globus fins a tallers de maridatge, juntament amb la possibilitat de gaudir de la cuina catalana creativa al seu restaurant.
   
 • Parés Baltà: Aquest celler familiar data del 1790 i és un referent en pràctiques d'ecologia i biodinàmica. Ofereix una immersió en la tradició vinícola amb una perspectiva moderna i sostenible.
   
 • Ruta del Vi DO Pla de Bages: Aquesta ruta us porta a través de la història, espiritualitat i cultura catalana, amb activitats com el "tren del vi" i la possibilitat de sobrevolar les vinyes en globus, ultralleuger o parapent biplaça.
   
 • Ruta del Vi DO Terra Alta: Coneguda per la garnatxa blanca, aquesta DO ofereix tasts de vins i visites a cellers, sessions de vinoteràpia, i experiències culturals que inclouen "catedrals del vi" dissenyades per deixebles de Gaudí.
   
 • ​Ruta del Vi DO Tarragona: Aquesta DO es destaca per la seva vinculació amb la història romana de Tarragona i la varietat dels seus vins. Pots gaudir de passejades amb carruatge amb tast de vins, visites i tasts singulars a les vinyes.