Un carrer concorregut amb persones caminant i un requadre que mostra la cara d?una dona.

Una britànica a Catalunya desferma la polèmica: 'La gent...'

Aquesta estrangera ha trobat una gran diferència entre tots dos països, i no ha estat ben rebuda

Els xocs culturals tenen lloc quan unes persones de diferents cultures interactuen i es troben amb uns valors, creences o comportaments que són nous o diferents dels propis.Aquests xocs poden generar confusió, malentesos i, de vegades, frustració, ja que les normes socials o les expectatives varien àmpliament entre les cultures. Les diferències en el llenguatge, la comunicació no verbal, els costums i les normes socials poden dificultar l'adaptació en entorns multiculturals, tant per a viatgers com per a migrants.

A llarg termini, el xoc cultural també pot portar al creixement personal i a una comprensió més gran d'altres cultures. Aquells que experimenten aquest fenomen i s'adapten poden desenvolupar més capacitat d'empatia, habilitats de comunicació intercultural i una apreciació per la diversitat.

Tot i això, el procés d'adaptació no és senzill i requereix temps, paciència i disposició per aprendre i acceptar les diferències. Per mitigar els efectes negatius dels xocs culturals, és important l'educació intercultural i el foment d'espais de diàleg que permetin una millor integració de les dues parts implicades. Ara, una dona britànica ha experimentat aquest xoc cultural a la visita a Catalunya, i la seva reacció ha generat una onada d'opinions en xarxes.

Una britànica parla de Catalunya

'Annainbarcelona' és un compte de TikTok on una jove britànica anomenada Anna parla diàriament sobre la seva estada a Catalunya i les diferències que aquest país té amb la seva terra natal. En un dels seus últims vídeos respon una de les preguntes que més s'han plantejat els diferents seguidors, i la qual és més que interessant, tot i que ha despertat molta polèmica. "La gent em pregunta tot el temps quina crec que és la diferència més gran entre la gent britànica i la gent espanyola, i crec que finalment tinc la resposta", deia Anna.

"Per mi, és el molt directe que és la gent aquí. Crec que a Gran Bretanya la gent és massa reservada, i no s'aturen a dir el que senten o el que pensen, més encara en contextos formals com el treball. Pel seu part, a Espanya t'ho diran de forma directa, i també respecten que així es faci”, afegia la noia a la seva interessant reflexió.

"No sé si és més per la meva experiència pròpia, però aquesta seria la diferència més gran entre els dos països que jo trobo entre la gent de Catalunya i del Regne Unit". Tot i això, al final del vídeo destaca i deixa clar que per a ella això no és gens dolent, i subratlla que hi ha una gran diferència entre algú directe i algú maleducat. Molts, però, han malinterpretat les paraules i ho han vist com un atac, quan la realitat no és aquesta.

Persones esperant en una fila a una estació de tren, algunes amb maletes i altres observant cap endavant.
Gent a Barcelona | ACN

"La diferència principal és la relació amb la beguda", deia un usuari als comentaris visiblement afectant, parlant dels estereotips ganduls que caracteritzen la gent anglesa. D'altra banda, també hi havia persones que entenien el missatge i el compartien. "Totalment d'acord, he treballat dotze anys a Anglaterra i aquí t'expliquem la nostra vida des del minut 1", responia un usuari als comentaris del vídeo original.