Ous dins de la seva caixa

Anàlisi demolidor de l'OCU sobre els ous ecològics

L´Organització de Consumidors i Usuaris critica l´auge d´aquest producte

Tots els supermercats del nostre país ofereixen la possibilitat de comprar ous ecològics. Són productes molt més cars que els ous que no ho són i el missatge que es transmet al consumidor és que és un producte de més qualitat i que les gallines tenen una millor qualitat de vida. Tot i això, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) no ho veu de la mateixa manera i ha publicat un estudi en què intenta desmentir alguns missatges habituals.

Una anàlisi entre una mostra de 30 marques d'ous a una setmana de la data de consum preferent. Molts n'havien perdut bona part de la frescor, la qualitat i el pes. Però deixen clar que no la seguretat alimentària.

La mateixa anàlisi compara ous de gallines criades a terra i ecològiques i no aprecia diferències substancials. Almenys no en qualitat del producte. Tot i això, els ous de gallines ecològiques són molt més cars. Diu l'OCU que la diferència de preu s'explica per la qüestió de benestar animal i no per una qüestió de qualitat del producte.

Preus dels ous

Mentre que els ous de terra costen 0,20 €/unitat de mitjana, els campers surten per 0,27 €/unitat i els ecològics per 0,42. De manera que als supermercats podem trobar tres tipus d'ous. Els llocs per gallines criades a terra . Els ous de gallines camperes i els ous ecològics. Com es pot veure, els tercers doblen el preu dels primers.

Repartits per qualitats, tampoc no hi ha gaires diferències entre els preus dels ous:

Ous de sòl: Alipende de Ahorramás (0,18 €/unitat) i Lidl (0.18 €/unitat). Ous campers: Pazo de Vilane (0,26 €/unitat) i Ous Guillén de Mercadona (0,22 €/unitat). Ous ecològics: Rujamar (0,41 €/unitat) i Carrefour Bio (0,39 €/unitat).

Falsos mites sobre els ous

L'OCU recomana no rentar els ous quan arribeu a casa del supermercat. Contràriament al que pensa molta gent, rentar-los és contraproduent, ja que és més probable que hi entrin gèrmens. Així mateix, no és aconsellable trencar l'ou a la vora del recipient on el batreu, ni separar les clares dels rovells amb la pròpia closca de l'ou. Finalment, també recomanen quallar bé la truita; i si no es consumirà immediatament, deseu-la a la nevera.