Quan una persona és acomiadat de la seva feina apareixen diverses sensacions. Impotència, tristesa i, moltes vegades, enuig. El primer que cal fer és mantenir la calma, tenir la ment freda i pensar bé els passos que cal prendre. El primer serà parlar amb l'empresa per intentar arribar a un acord amistós. Si l'acord és satisfactori, no caldrà acudir a la via de la conciliació i, encara menys, la via judicial.
Hi ha dos tipus de reclamació contra l'empresa. Una reclamació per acomiadament nul o improcedent, que té un termini molt curt. Només 20 dies hàbils separen la data de l'acomiadament (verbal o escrit) i el començament de les accions legals. Si el que es demana són nòmines o altres partides pendents de pagament, el termini per reclamar serà des d'un any que començarà a comptar en el moment en què aquest pagament sigui exigible.
Heu de sol·licitar la carta d'acomiadament
Si us heu acomiadat verbalment i no teniu proves d'aquest acomiadament, heu de sol·licitar la carta d'acomiadament. El document és important per començar a comptar el termini dels 20 dies. En aquesta carta hi figurarà la data de l'acomiadament i també els motius de l'acomiadament. Això servirà per valorar la quantia de la indemnització, depenent de si és un acomiadament procedent, improcedent, objectiu, etc. En aquest moment és important que signis com "no conforme", perquè la teva signatura no es pugui entendre com una mostra de conformitat. També pots signar amb l'afegit "només a efectes de recepció".
Tres tipus d'acomiadament
Acomiadament disciplinari: Per incompliments greus del treballador (faltes d'assistència injustificades, indisciplina, etc.).
Acomiadament objectiu: Per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.
Acomiadament col·lectiu (ERO): Afecta diversos treballadors i requereix un procediment específic.
L'empresa et lliura una liquidació
Si l'empresa t'entrega una liquidació, caldrà analitzar si les partides, per separat, es corresponen amb el deute real. La liquidació haurà de desglossar els conceptes següents:
Salaris pendents: dies treballats i no cobrats.
Pagues extra proporcionals: Si no s'han prorratejat.
Vacances no gaudides: dies pendents de vacances.
Altres conceptes: Hores extres, plusos, etc.
Quina indemnització em correspon?
Si ets davant d'un acomiadament objectiu, et corresponen 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats. Si ets davant d'un acomiadament improcedent: 33 dies per any treballat (contractes posteriors a 2012) o 45 dies per any (contractes anteriors a 2012), amb un màxim de 24 mensualitats.
Acte de conciliació amb l'empresa
És important que facis un acte de conciliació amb l'empresa. Per fer-ho, tu mateix o a través del teu advocat has de presentar una papereta de conciliació davant del Departament de Treball de la Comunitat Autònoma on resideixis. L'administració convocarà les parts per intentar arribar a un acord amistós abans d'acudir a la via judicial. Aquest pas és imprescindible, ja que si es presenta la demanda davant del jutjat, és obligatori acreditar l'intent de conciliació.
També és important presentar la conciliació perquè el termini de 20 dies hàbils s'interromp des de la data de presentació d'aquesta conciliació fins a la seva celebració.